×

142. Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

W domu wielkie wydarzenie. Olaboga, brat się żeni! Niby wesele w lokalu jest, jedzenie zrobią tam wykwintne i pysznościowe, złotą posypką na desery posypią, ale mimo wszystko w domu też coś trzeba dobrego mieć. Wiadomo, gości stu zjeżdża się z różnych stron i punkt zbiórki mają u nas w domu. A jak ktoś głodny będzie przed wyjściem na uroczystość to przydałoby się coś małego przekąsić. Właśnie z tego powodu mama Krysia zrobiła swoje cudne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego. Małe na dwa kęsy, wypełnione marmoladką, pyszne niemożliwie i nie takie trudne, choć robione od wielkiego dzwonu :)

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ:
-1 kg mąki
-250g cukru pudru
-40g świeżych drożdży
-3 żółtka
-2 jajka
-3/4 kostki masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3-4 łyżki śmietany
-ok. 0,5kg marmolady

1. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier. Masło pokroić nożem na małe kawałki. Wbić jajka i jeszcze żółtka, pokruszyć drożdże, wsypać proszek do pieczenia i wlać śmietanę. Wszystko razem zagnieść ze sobą w ciasto dosyć elastyczne, powinno być podobne w konsystencji do ciasta kruchego.

2. Gotowe ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty z bokami ok. 10cm długości (albo nawet ciut krótsze), a następnie na trójkąty. Na każdy trójkącik nałożyć trochę marmolady i zwinąć od dłuższego boku do czubeczka. Zwinięte rogaliki układać na blaszce, w pewnej odległości od siebie. Wsadzić do piekarnika rozgrzanego do ok. 170st, na około 20 minut (może ciut dłużej, aż się zarumienią). 

3. Rogaliki po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem, albo ewentualnie polukrować.

*można zrobić również inne wersje i np. zamiast marmolady zrobić nadzienie serowe, albo makowe. 

SMACZNEGO!


Nie wszyscy się stresują, król Gustaw I zachowuje spokój i miłościwie nam panuje :)
 

2 komentarze:

  1. Przyłączam się do kota :P
    do tego katujesz mnie tymi wpisami, bo ja + słodkości = katastrofa żołądkowa :/ a buuuuuu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też bym chciała się do kota przyłączyć, ale nie da rady....sernik chałwowy piekę i wpadam w panikę :)
      a co do słodkości to coś ty możesz jeść w ogóle, żeby ci nie zaszkodziło czy wszystko jest zakazane??? bo może upiec jakiegoś suchego biszkopta czy coś, żebyś tak całkiem skatowana nie była :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger