×

141. Tarta dyniowo-porowa z sardynkami


Z tartami u mnie jest tak, że jeszcze parę lat temu w ogóle nie ogarniałam co to tak dokładnie jest i na hasło "tarta" od razu myślałam o czymś skomplikowanym. Okazało się jednak, że najbardziej skomplikowane to jest kruche ciasto, ale po paru razach opanowałam technikę zagniatania, tak żeby było krucho a nie gumiasto. Nadzienia słodkie też opanowałam dosyć dobrze i różne miłe, fantazyjne mi wychodzą z piekarnika. Natomiast do tart wytrawnych zbierałam się długo i wreszcie, zainspirowana przepisem Tomka Woźniaka w najnowszej "Kuchni", się zebrałam. Trochę jak zwykle w przepisie zmieniłam, ale wyszło pysznie, bardzo sycąco i kolorowo. Więc chyba odkryłam nowe hobby i teraz będę piec wytrawne tarty :)


TARTA DYNIOWO-POROWA Z SARDYNKAMI
SŁONE KRUCHE CIASTO:
-125g masła
-szklanka mąki
-1 jajko
-płaska łyżeczka soli
-szczypta świeżo zmielonego pieprzu

FARSZ:
-300g dyni
-1 por
-2-3 średniej wielkości pomidory
-1 średnia cebula
-200g sardynek
-garść zielonych oliwek
-świeży rozmaryn
-pół szklanki mleka
-1 jajko
-sól, pieprz
-łyżka masła

1.Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, które nie powinno się kleić do rąk. Ewentualnie dodać trochę mąki lub odrobinę wody, gdyby trzeba było zmodyfikować gęstość. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować do grubości ok. 5mm i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Ciasto od góry wyłożyć papierem do pieczenia lub pergaminem i obciążyć suchą fasolą, żeby nie wyrosło. Tak przygotowane wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15 minut.

2. W międzyczasie posiekać cebulkę na drobno i zeszklić ją na odrobinie masła. Następnie dodać do niej pokrojoną w drobne paski dynie i pora pokrojonego w plasterki. Dolać pół szklanki wody i chwilę poddusić, żeby warzywa zmiękły, a woda odparowała. Doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanymi igiełkami rozmarynu.

3. Przygotowane warzywa wysypać na podpieczony spód. Na ich wierzchu ułożyć plasterki pomidorów, oliwki oraz sardynki. Całość polać jajkiem wymieszanym z rozbełtanym jajkiem. Tak przygotowaną tartę wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 10-15 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa i można już ją jeść :)
Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, więc można ją podać jako obiad oraz w ramach przekąski.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger