×

140. Pełne przypraw ciasto gruszkowe z kruszonką z płatków owsianych

Jesienią nie samymi śliwkami człowiek żyje, więc tym razem ciasto będzie z gruszkami. Gruszki same w sobie dobre są bardzo, ale tutaj użyłam do nich kilku pysznych przypraw i trochę świeżego imbiru, podkręciło to smak ciasta bardzo sympatycznie. A żeby jeszcze bardziej to ciasto podkręcić i zakręcić to przemyciłam w nim trochę zdrowych produktów takich jak płatki owsiane czy otręby pszenne. To był zabieg celowy, żeby za dużo wyrzutów sumienia nie było, że na chwilę się od diety odeszło :). Mimo tego, że dieta przewidziana jest tylko do najbliższej soboty to myślę, że i tak to ciasto będę robić w przyszłości właśnie w wersji zdrowszej, bo smakuje znakomicie. 

CIASTO GRUSZKOWE Z KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH:
CIASTO:
-200g mąki pszennej
-100-150g otrębów pszennych
-50g zimnego masła
-2 łyżki cukru
-2 żółtka
-150g jogurtu naturalnego

NADZIENIE GRUSZKOWE:
-5-6 dużych gruszek
-2 łyżki miodu
-ok.2-3cm kawałek imbiru
-duża szczypta cynamonu i świeżo startej gałki muszkatałowej
-3-4 goździki
-3 owoce zielonego kardamonu
-1 opakowanie budyniu waniliowego

KRUSZONKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH
-50g masła
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki płatków owsianych
-2 łyżki cukru
-szczypta cynamonu

1. Zagniatamy ciasto ze wszystkich podanych składników, powinno być elastyczne i nie powinno się za bardzo lepić do rąk. Ewentualnie można modyfikować lepkość za pomocą mąki lub otrębów i jogurtu naturalnego. Gdy ciasto będzie gotowe zawinąć je w folię i wsadzić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto należy wyjąć i rozwałkować do grubości ok. 0,5cm, a następnie przełożyć do przygotowanej blaszki.  Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15 minut. 

2. W tak zwanym międzyczasie obieramy gruszki ze skórki i kroimy na małe cząstki. Wszystkie przyprawy i imbir starty na tarce wrzucamy do moździerza i ucieramy na gładką masę, a następnie dorzucamy do gruszek. Dodajemy do nich jeszcze miód i budyń (w proszku!) i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Gdy spód ciasta będzie już popieczony wysypujemy na niego gruszki z przyprawami i rozkładamy je równomiernie.

3. Również w tzw międzyczasie zagniatamy kruszonkę, czyli mieszamy ze sobą wszystkie składniki, aż uzyskają konsystencję podobną do mokrego piasku. Gdy już będzie gotowa posypujemy nią równomiernie gruszki. Gdy wszystkie warstwy  już będą gotowe znów wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170st, tym razem na ok. 40-45 minut. Gdy się upiecze i lekko przestygnie będzie gotowe do jedzenia.

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. uwielbiam takie jesienno-szarlotkowe ciasta, a zdrowe dodatki to tylko pretekst żeby jeść i jeść:) a wczoraj zrobiłam Twoje wafle kakaowe-może nie tak dietetyczne, ale przepyszne,dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj wafle nie są dietetyczne...zaczynasz od jednego, a kończysz dopiero przy dziesiątym :) ale cieszę się, że smakowały i mam nadzieję, że to ciasto gruszkowe też posmakuje :)

      Usuń
  2. Kurde uwielbiam gruszki, ale czy może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego są teraz takie drogie?
    Co do samego ciasta, żeby było zdrowiej i bardziej dietetycznie, to mąkę pszenną można zamienić na razową, cukier na miód (ewentualnie zamiast białego cukru, cukier brązowy, ale taki prawdziwie brązowy, a nie barwiony karmelem). =)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można....chociaż co za dużo to nie zdrowo...w sensie nie przywykłam do aż takich ilości zdrowych rzeczy, więc mogłoby mi to zaszkodzić :) a poza tym gruszki słodziłam miodem, a w cieście i kruszonce nie wiem czy by mi nie zmienił za bardzo konsystencji całości...a do brązowego cukru jakoś nie mam za dużo przekonania :)

      Usuń
  3. A jakiej wielkości blaszka?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger