×

728. Wytrawne pancakes z serem cheddar i szynką

Nie ukrywam, że od jakiegoś czasu wszelkiej maści placuszki i pancakes opanowały nasze weekendowe śniadanie. Pisklakowi się podoba, konkubent wydaje się jakby mniej zadowolony ze słodkich śniadań. Jako, że go porzucamy na kilka dni i przez to zrobił się marudny nieco, to postanowiłam raz zrobić śniadanie trochę według jego gustu. Znowu oczywiście wyszły pankejki, tyle że tym razem wypełnione kawałkami sera cheddar i paseczkami z szynki. Dodatek suszonego oregano i grillowanych pomidorów sprawił, że Pisklak nazwał danie pizzowymi placuszkami. 
Z której strony by nie patrzeć wyszło naprawdę pyszne śniadanie. Osoby na diecie, redukujące ilość spożywanych kalorii niech nawet nie patrzą na przepis. Jak się raz spróbuje to już takie placuszki będą wjeżdżać co kilka dni na stół. Awansowany nawet na śniadanie w ciągu tygodnia pracy, łatwo się je po prostu odgrzewa w piekarniku.No po prostu śniadanie idealne. Dawno nie widziałam tak mlaskającego z zadowoleniem konkubenta.
 Zatem jeśli nie straszny wam gluten i rozkosznie ciągnący się ser rozgrzejcie już patelnie. 

WYTRAWNE PANCAKES Z SEREM CHEDDAR I SZYNKĄ:

-1 szklanka mąki pszennej
-3/4 szklanki mleka
-1 jajko
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-pół łyżeczki soli
-łyżeczka suszonego oregano
-duża szczypta pieprzu
-ok. 100g sera cheddar pokrojonego w kostkę lub startego na tarce o grubych oczkach
-ok. 100g ulubionej szynki (np.wyrazistą szynkę parmeńską)
-olej do smażenia

-dodatkowo do każdej porcji było jajko sadzone i zgrillowane plastry pomidora

1. Jajko rozbełtać z mlekiem. Dodać mąkę, przyprawy i sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać. Całość powinna mieć dosyć gęstą konsystencję. Do ciasta wsypać pokrojony we w miarę drobną kostkę ser cheddar i szynkę.

2. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Łyżką nakładać niewielką porcję ciasta na pancakes. Smażyć z obu stron na złoty kolor.Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami np. z jajkiem sadzonym i pomidorami.

*biorąc pod uwagę, że naprawdę nam posmakowały te placuszki to testowaliśmy już je z dodatkiem czarnych oliwek, papryki, oraz z zamianą szynki na boczek wędzony...zawsze wychodzą super, tylko pamiętajcie o cheddarze :)

SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. wygląda bardzo kusząco, chętnie zrobię sobie kiedyś takie śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie spróbuj. Te pankejki posmakowały u nas wszystkim i do tego jeśli cokolwiek zostanie ze śniadania można je spakować jako drugie śniadanie do pracy lub na wycieczce.

      Usuń
  2. Śniadanie mistrzów! Wszyscy powinni być zadowolni z takiego menu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszyscy byli zadowoleni. Zresztą często o poranku mamy takie śniadanie...jeśli tylko nie zapomnę o uzupełnieniu zapasów cheddara :)

      Usuń
  3. Ja głównie robię wszelkiej maści placki na słodko. Mój standard to płatki owsiane zblendowane z 1 jajkiem, 1 bananem nasionami chia i czasami płatkami kokosowymi. A w sumie w wersji wytrawnej takie placki też mogą być spoko. w szczególności z dobrym serem (ale bez banana of course). ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też byłam królową słodkich placuszków, ale jednak te wytrawne z cheddarem to tak kozackie wyszły, że będę je zachwalać po wszystkich odpustach :) spróbuj koniecznie...tylko może w wersji bez szynki czy boczku :D

      Usuń
  4. Ominę szynkę i chętnie wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. omiń szynkę, dodaj zamiast niej to co lubisz najbardziej. U nas już szły wersje z suszonymi pomidorami, oliwkami, kaparami, papryką, anchoies...no zasadniczo przegląd lodówki możesz tam wrzucić :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger