×

726. Makaron z pieczarkami i kurczakiem w sosie z białego wina

Do pewnych smaków ewidentnie trzeba dorosnąć. Niektórzy dorastają szybciej, innym zajmuje to trochę więcej czasu. Miłość do serów śmierdziuchów rosła we mnie i rosła i w pewnym momencie wybuchła jak oszalała. Tak samo wizja dolewania wina do wszelkiej maści sosów i potraw musiała w mnie najpierw zakiełkować, by aktualnie rozbuchać się do granic przyzwoitości. Odpręża mnie powolne dolewanie kolejnych ingrediencji do sosu i mieszanie z namaszczeniem tak, żeby żadne grudki się nie zrobiły. Tak samo było z tym makaronem. Chociaż wszelkie pasty to dania raczej szybkie, w tym wypadku trochę więcej czasu trzeba poświęcić na przygotowanie sosu, a potem połączenie go z pozostałymi składnikami. Ale zdecydowanie warto. Parujący talerz aromatycznego makaronu z pieczarkami i kurczakiem w sosie z białego wina poprawia nastrój po kolejnej dyskusji z konkubentem o konieczności remontu w mieszkaniu. 

MAKARON Z PIECZARKAMI I KURCZAKIEM W SOSIE Z BIAŁEGO WINA

-ok. 500g ulubionego makaronu (jak widać u nas było penne)
-500g pieczarek
-niewielki (ok. 300-400g) filet z piersi kurczaka lub indyka
-1 średnia cebula
-2-3 ząbki czosnku
-sok z połówki cytryny
-pęczek natki pietruszki
-sól, pieprz, estragon, oregano
-oliwa

SOS Z BIAŁEGO WINA:
-ok. 50g masła
-2 łyżki mąki pszennej
-niepełna szklanka (ok. 200ml) bulionu
-pół szklanki (100-120ml)  białego wina
-pół szklanki (100-120ml) śmietanki kremówki
-sól, pieprz

1. Filet z piersi kurczaka umyć i pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć go do miski, wlać tam sok z cytryny, dodać starte na tarce ząbki czosnku i dosypać sporo suszonego oregano i estragonu. Oprószyć nieco solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać, żeby każdy kawałek kurczaka otoczony był przyprawami.

2. Przygotować sos z białego wina. Masło rozpuścić w rondelku postawionym na małym ogniu. Dodać do niego mąkę i z pomocą rózgi dokładnie wymieszać. Stopniowo dolewać do rondelka bulion (najlepiej żeby był wystudzony) i cały czas mieszać, żeby nie powstały grudki. Sos podgrzewać cały czas, mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypalił. Stopniowo dolać do niego wino, gotować jeszcze 5-10 minut. Na koniec zestawić sos z ognia i dolać śmietankę oraz dodać sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu oraz nieco soli.

3. W międzyczasie na sporej  ilości oliwy zeszklić posiekaną cebulę. Dodać do niej zamarynowanego kurczaka, podsmażać go chwilę z każdej strony. Do kurczaka dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przykryć i chwilę dusić aż grzyby zmiękną.

4. Gdy grzyby się duszą ugotować w dużej ilości osolonej wody makaron.

5. Do grzybów i kurczaka dolać sos z białego wina. Dodać posiekaną pietruszkę. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać.

SMACZNEGO!

*ten sos z kurczakiem i pieczarkami rewelacyjnie smakuje też z pieczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.

4 komentarze:

  1. Miło wiedzieć, że są jeszcze blogi, gdzie można znaleźć przepisy dla faceta. Mięso jest, przyprawy są, a do tego zdrowo i syto.
    W natłoku wszystkich wege blogów ciężko teraz o coś "normalnego". Traktuj to jako ogromny atut i nigdy z tego nie rezygnuj.

    Będę wpadał częściej
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaglądaj, zapraszam serdecznie. Mam na stanie jednego mężczyznę, ale sama też lubię zjeść mięso, gluten i masło :) więc pomimo starań o ograniczenie mięsa (pod kątem klimatu i naszego wkładu w ochronę środowiska) i zredukowanie ilości kalorii, to cały czas pojawią się te "normalne" przepisy.
      przyznaję bez bicia że jesteśmy łasuchami :)

      Usuń
  2. Od zawsze mówię dobry sos to sos na bazie wina :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szklanka do sosu i szklanka do brzucha i od razu świat jest lepszy :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger