×

680. Tarta z kremem z masła orzechowego i kaszy jaglanej

Są takie momenty w życiu kiedy taka tarta z kremem z masła orzechowego i kaszy jaglanej może uratować dobry humor oraz przede wszystkim zdrowie psychiczne domowników. No naprawdę są takie momenty. Gdy na przykład kolejny raz w ciągu ostatnich kilku tygodni pisklak ląduje w domu, bo przeziębienie rozłożyło ją na łopatki. I najgorsze w tym wszystkim jest to, że moja kreatywność i cierpliwość nijak się ma do tego co prezentują Luśkowe nauczycielki w przedszkolu. Ja już się wyprztykałam ze wszystkich fajniejszych pomysłów przy poprzedniej chorobie,a tu przed nami jeszcze kilka dni w zamknięciu. I wtedy wkracza ona...wypełniona po brzegi kremem z kaszy jaglanej sprytnie zamaskowanej masłem orzechowym, z dodatkiem aromatycznej konfitury ze śliwek, z rozkosznie kruchym ciastem. Pani tarta, która mi poprawia humor swoją słodyczą przy piętnastej tego dnia kawie, a pisklaka nakarmi dobroczynną kaszą. 
Zróbcie tę tartę na wieczór, rano będzie już gotowa do ratowania sytuacji. 

TARTA Z KREMEM Z MASŁA ORZECHOWEGO I KASZY JAGLANEJ:
KRUCHE CIASTO:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru lub ksylitolu
-1 żółtko
-ok. 50g zimnego masła
-szczypta soli

KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO I KASZY JAGLANEJ:
-ok. 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
-ok. 1 lub 1,5 szklanki mleka
-szczypta soli
-ok. 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
-4-5 łyżek masła orzechowego 
-łyżka esencji waniliowej

KONFITURA ZE ŚLIWEK:
(można użyć gotowych konfitur, jeśli nie macie można szybko zrobić warstwę śliwkową)
-250-300g wydrylowanych śliwek (mrożone też mogą być) 
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka cukru
-ewentualnie 1/4 szklanki wody

POLEWA KAKAOWA: 
-1 łyżka kakao 
-1 łyżka masła
-1 łyżka jogurtu naturalnego 
-pół łyżki cukru lub ksylitolu

1. Jeśli nie macie gotowej konfitury zacznijcie od przygotowania śliwek. Wsypać je do rondelka razem z cukrem i cynamonem i postawić na minimalnym ogniu. Można dolać odrobinę wody, żeby zamarźnięte śliwki na początku się nie przypaliły. Całość mieszać od czasu do czasu i podgrzewać do czasu, aż śliwki rozpadną się na sos i całość nieco zgęstnieje. 

2. Z wszystkich podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim brzegi przygotowanej foremki (ja miałam taką o średnicy ok. 23cm). Obciążyć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i ziarnami suchej fasoli. Tak przygotowany spód do tarty wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15-20 minut, aż się nieco zarumieni. Na ostatniej 5 minut najlepiej zdjąć obciążenie z fasoli z wierzchu. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia na kratkę. 
3. Kaszę jaglaną wypłukać kilka razy zimną wodą. Zalać ją dużą ilością mleka i ugotować ze szczyptą soli do stanu dużej miękkości, w razie potrzeby dolać trochę mleka. Najlepiej lekko rozgotować kaszę. Gdy kasza będzie już gotowa i jeszcze gorąca zblendować ją z masłem orzechowym i esencją waniliową. Jeśli jest zbyt gęsta dolać trochę jogurtu naturalnego. 

4. W małym rondelku przygotować polewę kakaową. Wsypać do niego kakao, dodać masło, cukier i jogurt naturalny. Lekko podgrzać i cały czas mieszać rózgą aż do połączenia się składników. Gdy będzie już lśniąca i gładka zdjąć polewę z ognia. 

5. Kiedy wszystkie warstwy tarty są już gotowe zacząć ją składać. Na kruchy spód wyłożyć ostudzoną konfiturę ze śliwek. Na konfiturę rozłożyć krem z masła orzechowego i kaszy jaglanej i lekko go wyrównać. Wierzch tarty oblać polewą kakaową. Tak przygotowaną tartę z kremem z masła orzechowego i kaszy jaglanej wstawić na kilka godzin do lodówki.

SMACZNEGO!



12 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa :) Masło orzechowe mam, może się skuszę na taką tartę

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie jaglana da się zjeść w takim wydaniu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje dziecko zjadło, czyli nic nie wyczuła....jednym słowem da się zjeść :)

      Usuń
  3. Uwielbiamy jaglana na słodko! Nie próbowaliśmy jeszcze ani z masłem orzechowym ani ze
    śliwkowymi konfiturami a co dopiero razem! Mmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jestem zdania, że chyba wszystko z masłem orzechowym smakuje lepiej :)

      Usuń
  4. Świetny jest ten przepis! Jutro będę cały dzień myśleć jak go zmienić na wegański. Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że dosyć łatwo będzie można go przerobić. Może kruchy spód zamiast piec zrobić z wegańskich herbatników i oleju kokosowego, albo masła orzechowego. A jaglankę ugotować na mleku roślinnym :)

      Usuń
  5. Bardzo fajny przepis i sama chętnie go wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takim dużym kawałkiem bym nie pogardziła �� kaszę lubię więc chętnie się zainteresuje tym przepisem �� wygląda na bardzo smaczny ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja mam z kaszą jaglaną nieco na pieńku, ale w tym przepisie jest niewyczuwalna i pyszna :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger