×

682. Mus z białej czekolady i kaszy jaglanej z truskawkami

Wiosna niechybnie jest już tuż tuż. Poznać to można z łatwością po dwóch rzeczach. Nie, wcale nie bo banalnych pączkach na drzewach, czy krokusach co wychynęły na trawniku. Tak to każdy średnio ogarnięty może iść na łatwiznę. U nas trzeba popatrzeć nieco wnikliwiej. Albo też posłuchać te motywacyjne hasła, którymi raczy mnie konkubent i od których czasem uszy więdną. A motywuje mnie tak zawzięcie do ćwiczeń na siłowni. Sam też nagle zintensyfikował swoje działania. I pradawni bogowie nie widzą czy to kwestia zdrowia i konieczności odstresowania się przez niego przemawia, czy też lęk przed rozdzianiem się z tych warstw grubaśnych, zimowych swetrów, które skrzętnie ukrywały fałdzioszki (co akurat jest moją motywacją). 
Oprócz możliwość zobaczenia nas jak radośnie fikamy nóżkami i sapiemy do taktu, jest jeszcze jeden objaw zbliżającej się wiosny. Wykorzystuję w każdym możliwym momencie nasze owocowe zapasy z zamrażalnika. Trzeba w końcu zrobić miejsce na tegoroczne zbiory. Przez całą zimę ściboliłam, oszczędzałam i skrupulatnie wyliczałam ilość wydzielanych owoców, bo a nuż nie starczy do końca sezonu grzewczego. Teraz już widać światełko w tunelu, więc hojną ręką sypię mrożone maliny czy truskawki do porannej owsianki, albo też kolejnych ciast. 
A ten mus z białej czekolady i kaszy jaglanej jest jasnym dowodem, że nie zawsze to co wymyślę w kuchni wychodzi bezbłędnie. Wymyśliłam sobie super ciasto z kaszy jaglanej, z warstwą truskawek. Od kiedy odkryłam jak zrobić jadalną dla mnie jaglankę, sypię kaszę na prawo i lewo. Pełna optymizmu zrobiłam ciasto, które według planu przez noc w lodówce miało się ładnie schłodzić i pięknie wyglądać, a potem tylko oglądałam jak bardzo widowiskowo wypływa z tortownicy. Jednak było tak dobre, że w ciągu kilku dni zrobiłam je jeszcze raz....tyle tylko, że w słoikach. Wtedy odpada problem z rozpływaniem się. 

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY I KASZY JAGLANEJ Z TRUSKAWKAMI:
KRUCHY SPÓD:
-ok. 100-150g domowej granoli (lub uprażonych płatków owsianych wymieszanych z ulubionymi bakaliami 
-2 łyżki masła orzechowego

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z KASZY JAGLANEJ:
-ok. 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
-ok. 2 szklanki mleka
-2 łyżki jogurtu greckiego
-100g białej czekolady 
-szczypta soli

MUS TRUSKAWKOWY:
-ok. 200-300g ulubionych owoców (u mnie to były truskawki i maliny)
-łyżeczka miodu
-pół łyżeczki cynamonu 

1. Granolę zmiksować dokładnie z masłem orzechowym. Powinna mieć konsystencję lekko mokrego piasku. Wysypać ją na dno przygotowanych słoiczków lub miseczek

2. Kaszę jaglaną ugotować w dużej ilości mleka ze szczyptą soli.  Kasza powinna być nawet lekko rozgotowana. Gdy jest jeszcze gorąca zblendować ją z jogurtem greckim i rozpuszczoną w kąpieli wodną czekoladą. Gładką, aksamitną masę przelać do słoiczków na warstwę granoli. 
3. Lekko rozmrożone owoce zmiksować z miodem i cynamonem. Tak przygotowany mus przełożyć na wierzch deseru. Całość wstawić do lodówki na około godzinę, żeby dobrze się schłodziła. 

SMACZNEGO!


7 komentarzy:

  1. Ale pyszny musik, wygląda obłędnie pewnie i tak smakuje :) Wypróbuje przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje nawet jeszcze lepiej niż wygląda :) mam nadzieję że Ci posmakuje :)

      Usuń
  2. Zrobiłaś mi smaka, chyba zrobię dziś na deser ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, mam nadzieję, że bardzo Ci posmakuje :)

      Usuń
  3. Ale kolory, pięknie wygląda i pewnie tak smakuje. Lecę do sklepu po składniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie jest bardzo apetyczny i nawet moje nieznoszące jaglanki dziecko udało się nabrać i dzięki truskawkom zjadła całą porcję ze smakiem :)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo, bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger