×

681. Wegetariańskie nuggetsy z panierowaych boczniaków


Zrobiłam ostatnio na obiad wegetariańskie nuggetsy z boczników i po raz kolejny dowiodłam, że jednak jestem jędzą i zołzą. Oprócz panierowanych boczniaków zrobiłam jeszcze tarte pieczone buraczki i sos czosnkowy. Zrobiłam zdjęcie i wysłałam konkubentowi z dopiskiem, że to obiad prawie jak u mamy (wiecie-zestaw obowiązkowy czyli ziemniaczki, kotlecik i surówka tylko u mnie akurat ziemniaczków brat). A potem wysłałam drugiegi sms z wyjaśnieniem, że te kotleciki to z boczniaków. No nie powiem, konkubent coś tam przebąknął po powrocie, że już mu smaka narobiłam na mięso. A potem się okazało, że jednak w smaku panierowane boczniaki nie różnią się prawie od kubełka pełnego cudów z fast foodu więc konkubent przestał już bąkać pod nosem przeróżne inwektywy. 

PANIEROWANE BOCZNIAKI:
-ok. 250g boczniaków
-1 jajko
-2 szklanki płatków kukurydzianych
-sól, pieprz, wędzona papryka, kmin rzymski
-olej rzepakowy

SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW:
-2-3 buraki
-pęczek natki pietruszki
-2 łyżki sezamu
-łyżka miodu, chlust oliwy, chlust octu balsamicznego, sól, pieprz

SOS CZOSNKOWY:
-4 łyżki jogurtu greckiego
-2-3 ząbki czosnku
-pół zielonego ogórka
-sól, pieprz

1. Boczniaki opłukać i osuszyć na ręcznikach papierowych. Pokroić je w paski w miarę podobnej wielkości. Płatki kukurydziane pokruszyć tłuczkiem do ziemniaków lub szybciej wrzucić do blendera i zmiksować na drobne kawałeczki. Wymieszać je z odrobiną soli, pieprzu, łyżeczką wędzonej papryki i kuminu. Kawałki boczników obtoczyć w roztrzepanym jajku a potem w panierce z płatków kukurydzianych. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju, po ok 2-3 minut z obu stron. Po zdjęciu z patelni odsączyć nuggetsy z boczników z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Najlepiej smakują od razu po zrobieniu.

*Sałatkę z buraków najlepiej przygotować wcześniej. Buraki dokładnie umyć i jeśli są duże pokroić na mniejsze części. Każdy kawałek zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć je na blaszce i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200st, na około 40 minut. Gdy już będą miękkie ostudzić je, a potem zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do buraków dodać posiekaną natkę pietruszki, uprażone na suchej patelni ziarna sezamu i miód wymieszanych z octem balsamicznym i oliwą. Całość doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.

** Ząbki czosnku w łupinach włożyć do piekarnika razem z burakami. Ogórka dobrze wyszorować i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Dodać go do jogurtu greckiego. Upieczone ząbki czosnku wycisnąć do jogurtu. Dodać do całości sól i pieprz do smaku i dobrze wszystko wymieszać.

SMACZNEGO!


5 komentarzy:

  1. Robiłam nuggetsy z ciecierzycy, z boczniaków jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko nuggetsy mi się podobają :) Z przyjemnością zjadałabym cały taki obiad, uwielbiam buraczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boczniaki bardzo lubię więc sądzę, że danie by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boczniaki jadam sporadycznie, zwykle właśnie w formie kotletów. Faktycznie w smaku nie wiele się różnią :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger