×

112. Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Sezon wiśniowy w pełni, a wiśnie są idealnie stworzone do ciast i deserów. Kwaskowate owoce cudnie przełamują słodycz deseru, a duża blacha ciasta drożdżowego to idealny pomysł na słodkości w upalny dzień. Przetestowałam również, że to idealne ciasto żeby zabrać ze sobą na działkę (nie kruszy się za bardzo, nie rozmaśla i przetrwa dostatecznie długo) i zjeść pomiędzy jednym grillowanym kawałkiem mięcha i drugim :)


DROŻDŻÓWKA Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ
(proporcje przewidziane są na dużą blachę-taką ok. 45x30cm) 
-1,5 szklanki ciepłego mleka +30g świeżych drożdży+1 łyżeczka cukru

-120g rozpuszczonego masła
-2 jajka+3 żółtka
-4 łyżki cukru
-ok. 0,5 kg mąki pszennej
-200-300g wydrylowanych wiśni

-kruszonka: (200g mąki: 100g cukru:100 g masła)


1. Wszystkie składniki zaczyny wymieszać ze sobą i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce-będzie gotowy gdy drożdże bardzo wyraźnie zaczną pracować.

2. Jajka i żółtka wymieszać dokładnie z cukrem. Dosypać mąkę oraz dolać zaczyn drożdżowy i zacząć energicznie wyrabiać rękoma. W trakcie wyrabianie dolać roztopione masło (UWAGA! musi być trochę przestudzone, bo jak się wleje za gorące to nie dość że sami się poparzymy, to jeszcze drożdże się zaparzą i przestaną rosnąć). Ciasto trzeba bardzo energicznie mieszać, żeby nabrało dużo powietrza. Konsystencja powinna być trochę lejąca.

3. Gotowe ciasto przelać na przygotowaną blachę (proporcje wymierzone są na dużą porcję). Na wierzch w miarę równomiernie wysypać wiśnie, a na owoce kruszonkę. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170st, przez około 40 minut.

SMACZNEGO!!


4 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta drożdżowe ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. na jak dużą blachę są te proporcje? Taką na cały piekarnik czy normalną prostokątną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taką dużą, nie na cały piekarnik ale na pół mniej-więcej

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger