110. Bardzo puszyste pancakes z czerwonymi porzeczkami
Jeszcze chwila i naprawdę polubię czerwone porzeczki. Przerabiam je cały czas, a ich zapas w lodówce w ogóle się nie zmniejsza. Pomysły powoli mi się kończą, ale na szczęście jeszcze jakieś są. Naleśniki w stylu amerykańskim, czyli puszyste pancakes, chciałam zrobić już od dawna. Połączyłam więc słodkie, puszyste placuszki i kwaskowate koraliki porzeczek i wyszło pyszne śniadanie. Co prawda w oryginale jada się je z syropem klonowym, ale ja uznałam że posypanie ich cukrem pudrem z wanilią będzie pyszne i było :)
PANCAKES Z PORZECZKAMI:
-250g mąki pszennej
-2 jajka
-1,5 szklanki mleka
-ok. 100g roztopionego masła
-3 czubate łyżki cukru
-1 czubata łyżka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-garść czerwonych porzeczek
+cukier puder z wanilią (ja po prostu przechowuję cukier puder z laską wanilii zasypaną w nim-cudnie pachnie)
1. Mąkę przesiać i połączyć ze wszystkimi suchymi składnikami. W drugiej misce roztrzepać jajka, dolać do nich mleko i rozpuszczone masło. Połączyć ze sobą zawartości obu misek i dosypać jeszcze porzeczki. Wszystko razem wymieszać dobrze.
2. Na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej smażyć małe placuszki na małym ogniu. Powinny być pięknie rumiane. Po zdjęciu z patelni posypać każdego "naleśnika" cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są na ciepło :)
SMACZNEGO!
2. Na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej smażyć małe placuszki na małym ogniu. Powinny być pięknie rumiane. Po zdjęciu z patelni posypać każdego "naleśnika" cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są na ciepło :)
SMACZNEGO!
Takie puszyste uwielbiam najbardziej :) Z duuużą ilością cukru pudru, o tak!
OdpowiedzUsuńCudowne! Uwielbiam wszelkiego typu placki z owocami :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i rzeczywiście bardzo puszyste:) Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBasia
super, bardzo się cieszę że smakowały :)
Usuńpozdrawiam serdecznie