×

54. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką...dużą ilością kruszonki :)


Zima trochę przypomina o sobie w ostatnim czasie i zdecydowanie nie chce się wychodzić spod kołdry rano.Zachętą dla mnie jest perspektywa dobrego śniadania....szybko zrobione, jeszcze ciepłe ciasto drożdżowe z bardzo dużą ilością kruszonki i śliwek, a do tego szklanka mleka. Po prostu bajka :)
 A ponieważ zawsze mama albo ja robimy dużą blachę takiego ciasta, to po upieczeniu można na cały dzień wrócić pod koc i z książką oraz zapasem prowiantu przetrwać zimę.

DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
-1,5 szklanki ciepłego mleka +30g świeżych drożdży+1 łyżeczka cukru

-120g rozpuszczonego masła
-2 jajka+3 żółtka
-4 łyżki cukru
-ok. 0,5 kg mąki pszennej

-200-300g śliwek bez pestek (około 2 bardzo duże garści)+kilkanaście truskawek dla urozmaicenia

-kruszonka: (200g mąki: 100g cukru:100 g masła)

1. Wszystkie składniki zaczyny wymieszać ze sobą i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce-będzie gotowy gdy drożdże bardzo wyraźnie zaczną pracować.

2. Jajka i żółtka wymieszać dokładnie z cukrem. Dosypać mąkę oraz dolać zaczyn drożdżowy i zacząć energicznie wyrabiać rękoma. W trakcie wyrabianie dolać roztopione masło (UWAGA! musi być trochę przestudzone, bo jak się wleje za gorące to nie dość że sami się poparzymy, to jeszcze drożdże się zaparzą i przestaną rosnąć). Ciasto trzeba bardzo energicznie mieszać, żeby nabrało dużo powietrza. Konsystencja powinna być trochę lejąca.

3. Gotowe ciasto przelać na przygotowaną blachę (proporcje wymierzone są na dużą porcję). Na wierzch w miarę równomiernie wysypać śliwki, a na śliwki wysypać kruszonkę. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170st, przez około 40 minut.

*zamiast śliwek można użyć też wiśni, truskawek lub malin, będą równie smaczne.Wszystko aktualnie zależy od zasobności zamrażalnika, a w sezonie oczywiście od dostępności owoców :)





7 komentarzy:

  1. Faktycznie to duża ilość kruszonki. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smacznie wygląda ten wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po przełożeniu ciasta na blachę i wyłożeniu go owocami oraz kruszonką, nie zostawiamy ciasta do wyrośnięcia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie zostawiam, a ten przepis mam od mojej mamy i ona też nie zostawia tylko od razu ładuje blachę do piekarnika :)

      Usuń
  4. pyszne ciasto upiekłam z śliwką węgierką ale dałam koło 1kg, mój mąż, który podobno nie lubi drożdżowego zjadł pół blachy :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger