×

685. Makaron penne z chorizo i pieczoną papryką

To penne z chorizo i pieczoną papryką to kwintesencja tego, co nazywam dbaniem o związek. Być może inne pary mają inny pomysł na to jak się nie pozabijać gdy rano idąc do łazienki potykasz się o kolekcję porzuconych skarpet. Można spijać sobie miód z dziubków albo ramię w ramię truchtać dla zdrowia po parku. Biorąc pod uwagę, że u oboje jesteśmy łasuchami i lubimy dobrze zjeść (co łatwo zaobserwować po koszulkach lekko opiętych na fałdzioszku), to nasze dbanie o siebie objawia się zazwyczaj właśnie w kuchni. O poranku słychać groźne pomrukiwanie Miśkosława, że mnie chyba pogięło z tą kawą z kawiarki. I po co w ogóle mleko spieniać. Wymyśliłam sobie jakieś durackie sposoby parzenia kawy i męczę tym wszystkich. Marudzi marudzi, ale robi tę duracką kawę. 
A z drugiej strony gdy zadzwoni, że on to w zasadzie przepada za szpinakiem, jarmużem i całym tym zielskiem, ale tak za nim chodzi coś z chorizo, to łapię za to chorizo w sklepie bez namysłu. Dostał więc konkubent na chwilę dyspensę od kotletów wegetariańskich na rzecz bardzo pysznego i prostego makaronu z chorizo z pieczoną papryką. Niech ma konkubencik na zdrowie. Niech zje sobie tej pikantnej kiełbaski i nabierze siłę na kolejne zielsko :) 

PENNE Z CHORIZO I PIECZONĄ PAPRYKĄ:
-ok. 400g ulubionego makaronu (np. penne)
-ok. 150-200g kiełbasy chorizo
-1 czerwona lub żółta papryka
-2 garści pomidorów koktajlowych (lub 3-4 pomidory malinowe)
-1 duża cebula
-2-3 ząbki czosnku
-garść czarnych oliwek
-pół szklanki czerwonego wina
-pęczek natki pietruszki
-2-3 łyżki tartego parmezanu
-sól, pieprz, oliwa

1. Paprykę i pomidorki umyć i osuszyć. Lekko skropić je oliwą, pomidorki rozłożyć równomiernie na blaszce. Warzywa wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 30 minut, aż skórka z papryki się zarumieni. 

2. Na patelni rozgrzać sporą ilość oliwy. Zeszklić na niej posiekaną drobno cebulkę, a następnie dorzucić zgnieciony i posiekany czosnek. Po chwili dorzucić kiełbasę chorizo pokrojoną w półplasterki. Do podsmażonej cebuli z kiełbasą dodać pokrojone w plasterki oliwki i wlać czerwone wino. Podgrzewać całość chwilę i zdjąć z ognia. 

3. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odlać ok. 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu i dodać go na patelnię. Ugotowany makaron odcedzić do przesypać na patelnię z chorizo i cebulą. Dodać posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan. Dodać również upieczoną paprykę pokrojoną we w miarę drobną kostkę oraz pieczone pomidory. Całość dokładnie wymieszać i gotowe. 

SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj bardzo polecam ten makaron. jest przepyszny :)

      Usuń
  2. Zamawiam! Uwielbiam makaron w każdej postaci więc i Twoja propozycja bardzo przypadla mi do gustu ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jestem wielką fanką makaronów. Mogłabym jeść je codziennie :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger