×

657. Sałatka z jarmużem, kaszą i jabłkami

Już kiedyś wspomniałam, że dorobiłam się całkiem pokaźnej ilości jabłek, z którymi coś trzeba było szybko zrobić. Co prawda maraton szarlotek to całkiem przyjemne rozwiązanie, ale nawet taka banda łasuchów jak my ma swoje ograniczenia. Co prawda moglibyśmy jeszcze zjeść te jabłka tak po prostu, na surowo. Tylko, że mi jakoś taka zawsze nie po drodze z tymi ogryzkami. 
Padło na to, że w trakcie maratonu szarlotek, jedna będzie nietypowa. A raczej to nie będzie szarlotka tylko sałatka z jarmużem, kaszą i jabłkami. Mamuniu, takie zdrowe a takie dobre. I do słoika można wpakować i do pracy zabrać w ramach obiadu. Do pracy więc, myć jarmuż :) 

SAŁATKA Z JARMUŻEM, KASZĄ I JABŁKAMI:
-spory pęczek jarmużu
-pół szklanki kaszy jęczmiennej (może być też jaglana lub pęczak)+szklanka zimnej wody
-1 duże lub 2 mniejsze kwaśne jabłka
-2 łyżki migdałów w płatkach
-2 łyżki musztardy, 1 łyżeczka miodu, spory chlust oliwy, sok z połówki cytryny
-sól, pieprz
-ząbek czosnku
-oliwa
1. Na patelni rozgrzać trochę oliwy. Wrzucić do niej zgnieciony i posiekany ząbek czosnku. Dodać posiekany w miarę drobno jarmuż i całość chwilę podsmażać. Gdy jarmuż zacznie delikatnie mięknąć dosypać do niego kaszę i dolać ok. pół szklanki zimnej wody. Całość zamieszać i przykryć. Co jakiś czas mieszać, aż kasza wchłonie całą wodę, wtedy dolać resztę. Gdy kasza będzie już miękka zestawić całość z ognia i odstawić do wystygnięcia. 

2. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, aż się delikatnie zarumienią. 

3. Jabłko obrać i posiekać w drobną kostkę. Wymieszać je z kaszą i jarmużem. 

4. Wymieszać ze sobą dokładnie musztardę, miód i sok z cytryny. Można dolać odrobinę oliwy. Polać takim sosem dokładnie sałatkę. Całość posypać prażonymi migdałami. 

SMACZNEGO!
 

6 komentarzy:

  1. Potem jak się wypakuje taki słoiczek w pracy czy na uczelni to wszyscy go zazdroszczą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nie zazdroszczą...u mnie łapią za widelec i podjadają :)

      Usuń
  2. Wygląda całkiem smakowicie, ale jarmuż to nie mój ulubiony składnik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale tutaj nie czuć że jarmuż to jarmuż. Na tym polega geniusz tej sałatki:)

      Usuń
  3. To jest chyba ten przepis, o którym mi opowiadałaś na wyjeździe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Si, to ten dobry gdzie nie czuć, że jarmuż to jarmuż :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger