×

652. Tort czekoladowy z kokosem i czarną porzeczką

Pieczenie tortu kojarzyło mi się kiedyś tylko z urodzinami. Przecież na urodziny musi być tort. Wielki, piętrowy, a od niedawna z obowiązkową dużą ilością masy cukrowej i pieczołowicie lepionymi figurkami. A kto bogatemu zabroni zrobić pyszny tort w ramach słodkości do kawy. Tak, żeby sobie usiąść, pogadać, zjeść pyszności z czekoladą, kokosem i czarną porzeczką. O mamo, jakie to jest dobre. Jak to się rozpływa w ustach. Jak od razu poziom endorfin rośnie i gęba się cieszy człowiekowi. Jak od razu mniej się myśli o tej paskudnej wilgoci za oknem. Jak się potomstwo cieszy i od razu jakby grzeczniejsze robi gdy tylko może wylizać do czysta miskę po kremach i musach. Pieczcie moi mili torty. Świat będzie dzięki temu lepszy. 

TORT CZEKOLADOWY Z KOKOSEM I CZARNĄ PORZECZKĄ:
(tort robiłam przy użyciu rantów o średnicy 18 i 16cm, bez problemu można użyć też takiego o średnicy 20cm)
BISZKOPT CZEKOLADOWY:
-3 jajka
-3 płaskie łyżki cukru
-2 łyżki mąki pszennej
-1 łyżka kakao

BLAT KOKOSOWY:
-1 jajko
-1 łyżka cukru
-2 łyżki wiórków kokosowych

MUS KOKOSOWY:
-ok. 100g sera mascarpone
-pół szklanki (ok. 100ml) schłodzonej śmietanki 36%
-pół szklanki wiórków kokosowych
-100g białej czekolady
-chlust rumu

MUS CZEKOLADOWY:
-200g czekolady deserowej lub gorzkiej
-szklanka (ok. 200ml) schłodzonej śmietanki 36%
-ok. 150g sera mascarpone
-szczypta soli
-trochę esencji waniliowej

KONFITURA Z CZARNEJ PORZECZKI:
-szklanka lub ciut więcej czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
-2 łyżki cukru
-duża szczypta cynamonu
-pół szklanki zimnej wody

-kakao

1. Przygotowania zacząć od zrobienia musów. Mus kokosowy zacząć przygotowywać od naszykowania sobie mniejszego rantu lub tortownicy (o średnicy 16cm) i wyłożenia go folią spożywczą. Rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę. Śmietankę ubić na sztywno, nie przerywając miksowania dodawać do niej stopniowo serek mascarpone, następnie czekoladę i wiórki kokosowe oraz rum. Całość przełożyć do tortownicy, wyrównać i włożyć do zamrażalnika.

2. Mus czekoladowy zacząć przygotowywać od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania dodać do niej serek mascarpone, następnie czekoladę oraz sól i wanilię. Tak przygotowany mus wstawić do lodówki do schłodzenia.

3. Porzeczki na konfiturę wsypać do rondelka o grubym dnie, wlać do niego wodę, wsypać cukier i cynamon i postawić całość na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu, aż owoce rozpadną się, a woda odparuje. Gdy konfitura mocno zgęstnieje zestawić ją z ognia i odstawić do wystygnięcia.

4. Biszkopt czekoladowy zacząć przygotowywać od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Gdy będzie gotowa, ciągle miksując, stopniowo dodawać do niej cukier, następnie żółtka, a na koniec przesianą mąkę zmieszaną z kakao. Gotową masę na biszkopt przelać do tortownicy o średnicy 18 lub 20cm. Piec w piekarniku rozgrzanych do 170st przez około 15 minut. Gdy będzie gotowy odstawić do przestygnięcia (najlepiej go odwrócić do góry nogami).

5. Blat kokosowy przygotować podobnie jak biszkopt-oddzielić białko od żółtka. Z białka ubić pianę.  Dodać do niego cukier, następnie żółtko a na koniec wiórki kokosowe. Przełożyć masę do tortownicy o średnicy 18 lub 20cm (taka sama wielkość powinna być jak biszkoptu czekoladowego). Piec w 160stopniach przez 5-10 minut.Po upieczeniu odsatwić do przestygnięcia.

6. Gdy już wszystkie blaty i konfitury przestygną, a musy się schłodzą zacząć składać tort. Biszkopt czekoladowy przekroić na dwie części. Na spód tortownicy lub rantu ułożyć jeden blat z biszkoptu czekoladowego. Blat i boki rantu posmarować cienką warstwą musu czekoladowego. Na to wyłożyć zmrożoną wkładkę z musu kokosowego. Lekko przesmarować ją musem czekoladowym i ułożyć blat kokosowy. Na blacie kokosowym w miarę równomiernie rozłożyć kleksy z konfitury z czarnej porzeczki. Szpary pomiędzy czarną porzeczką wypełnić musem czekoladowym i wyrównać. Całość przykryć drugim blatem z biszkoptu czekoladowego. Jego wierzch posmarować resztą musu czekoladowego, wyrównać i posypać całość odrobiną kakao. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Po tym czasie nareszcie będzie gotowy.

SMACZNEGO!
 



4 komentarze:

  1. Ten tort wygląda przepysznie, a przepis też nie jest trudny. Najgorszy jest biszkopt, jakos zawsze mi opada i średnio wychodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli biszkopt opada jakoś wybitnie, to może dodajesz za dużo mąki. Ewentualnie zaraz po upieczeniu wyjmij go z piekarnika i ostrożnie otwórz tortownicę i studź do góry nogami :)

      Usuń
  2. Podziwiam i szanuję! Ja nie mam cierpliwości do takich rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest trochę babrania się i miliard brudnych misek, ale wbrew pozorom to wcale nie jest trudne do zrobienia ciasto :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger