×

612. Tarta ze szparagami i szynką na cieście francuskim

Są czasem takie dni, kiedy sobie myślę że sen jest przereklamowany. Kiedy najlepszym kompanem jest mi wielki kubek aromatycznej kawy i dobry krem pod oczy niwelujący nadmierną opuchliznę i jakże twarzowe cienie. Są dni kiedy zdarza mi się zapomnieć co robiłam 5 minut temu, bo cały czas w głowie mam skrupulatny plan zajęć na najbliższe 48 godzin. Są dni kiedy włosy mam utytłane w cukrze pudrze, a moje dłonie mają uroczy wzorek z różnokolorowych barwników spożywczych, które nie dają się tak łatwo zmyć. I często niestety te dni to nie są zwykłe dni pracy, tylko weekend kiedy to teoretycznie jest czas na regenerację. Grunt, że po wytworzeniu 3 tortów byłam z siebie dumna...gorzej że po lodówce wiatr hulał. 
W sukurs przyszły szparagi i gotowe ciasto francuskie, które zawsze na posterunku w zamrażalniku leży. Jeszcze ze 3 dodatki, żeby było smaczniej i powstała tarta ze szparagami i szynką na cieście francuskim. Idealna przekąska, dla kogoś kto już dość sobie postał w kuchni i jest głodny. 

TARTA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ NA CIEŚCIE FRANCUSKIM:
-1 opakowanie dobrego ciasta francuskiego
-pęczek zielonych szparagów
-3-4 plastry wędzonej szynki lub szynki parmeńskiej
-1 niewielka czerwona cebula
-szklanka jogurtu naturalnego
-1 jajko
-sól, pieprz, czarnuszka

1. Szparagi dokładnie umyć i odłamać im zdrewniałe końcówki.

2. Jajko roztrzepać mocno. Ciasto lekko rozwałkować, ułożyć na dużej blaszce i zagiąć lekko brzegi, żeby z każdej strony miało lekki rant. Za pomocą pędzla posmarować je cienką warstwą jajka, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st, na około 10 minut.

3. Szynkę pokroić lub porwać na małe kawałki. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Jogurt wymieszać dokładnie z przyprawami, pozostałym po smarowaniu jajkiem, szynką i cebulą. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód tarty. Na wierzchu ułożyć szparagi. Tartę wstawić z powrotem do piekarnika (temp. 200st) na około 10 minut, aż brzegi się zarumienią, a masa jogurtowa lekko zetnie.

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Wow. Wszędzie widze połączenie ciasta francuskiego i szparagów ! To musi być cudowne... zrobię póki sezon.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to jest wybitnie proste połączenie, które samo się robi :)

      Usuń
  2. Dobra, robię to. Ciasto francuskie zastąpię zwykłym kruchym, trochę dłużej będzie to trwało, bo będę musiała samodzielnie ugniatać, ale niestety nie mogę francuskiego (dieta). Poza tym prezentuje się pysznie i mam nadzieję, że wyjdzie mi choć trochę podobne do Twojego, bo jest piękne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że na kruchym cieście też będzie pyszne...ja robiłam na francuskim bo już mi się nie chciało stać "przy garach" po zrobieniu kilku tortów i kombinowałam z czymś na szybko do jedzenia. Jakbyś chciała to tutaj (https://www.kuchniapysznosciowa.pl/2017/06/518prosta-tarta-ze-szparagami-i-serem.html) też masz przepis na tartę ze szparagami, tylko właśnie na kruchym cieście i z trochę innym farszem :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger