×

224. Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką

Chociaż pogoda za oknem raczej na to nie wskazuje, ale jednak wiosna wkoło (i ponoć nawet cieplejszy wieje wiatr). Więc skoro tak wiosennie jest, to rabarbarowe łodygi cały czas są w pogotowiu jakby trzeba było upiec coś dobrego. Tym razem w piekarniku nie wylądowało żadne wyszukane ciasto, ani wymuskana tarta. Tym razem był placek. Taki prosty, swojski placek z rabarbarem, co to trzeba do niego wrzucić kilka składników i zamieszać kilka razy łychą i nie przejmować się jakąś wielką filozofią tworzenia. Miękki w środku, z chrupiącą na zewnątrz kruszonką i masą kwaskowatego rabarbaru. Ot i masz babo placek do kawy :)

PROSTE CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ:
-6-7 łodyg rabarbaru
-2 szklanki mąki pszennej
-szklanka jogurtu naturalnego
-100g roztopionego i ostudzonego masła
-2 jajka
-3 łyżki cukru 
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli

KRUSZONKA: 200g mąki: 100g cukru:100 g masła  (proporcje 2:1:1)


1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 1-2cm plasterki.

2. Odpalamy mikser i po kolei do miski wrzucamy jajka, cukier, masło, jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Całość powinna mieć konsystencję dosyć gęstej śmietany. Wyłączamy mikser i dosypujemy rabarbar. Całość należy przemieszać kilka razy, żeby rabarbar się w miarę równomiernie rozłożył, a następnie przelać do przygotowanej blaszki (u mnie to była tortownica o średnicy 26cm).

3. Zagnieść kruszonkę z podanych składników (powinna wyglądać jak mokry piasek) i posypać nią wierzch ciasta. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 45-50 minut. Wyjąć gdy patyczek wetknięty w środek będzie suchy.

Odczekać chwilę, aż lekko przestygnie i ewentualnie posypać cukrem pudrem, a następnie ukroić sobie kawałeczek do kawy i przestać się przejmować paskudną pogodą za oknem :)

SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. Taki placek do kawy to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ta kruszonka nie wychodzi trochę zbyt "zbita"? ale może mi się tylko wydaje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tej kruszonki jest po prostu dużo (bo ja bardzo lubię kruszonkę), dlatego się wydaje być zbita. Można zrobić jej trochę mniej i wtedy będą takie pojedyncze grudki :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger