×

228. Ciasto jogurtowe z truskawkami specjalnie dla mamy

Kochana mamo jak będę duży to ci przywiozę słonia z podróży.....czyli jednym słowem, wszystkiego najlepszego wszystkim mamom, a szczególnie mojej osobistej mamie Krysi (to właśnie dzięki tej panie tak lubię wszelkie ciasta i ciasteczka i tak lubię siedzieć w kuchni i je robić). Chociaż wiem, że obiecałam zrobić mamie babkę savarin i dziś miał się właśnie pojawić przepis na nią...to niestety przez malutką imprezę rodzinną nie wyrobiłam się, dlatego powstało inne ciasto do którego wzdychała mama. Tym ciastem jest delikatny mus z jogurtu, w którym zatopione są świeże truskawki, a jako orzeźwiający dodatek są listki melisy na wierzchu. Idealne ciasto na plotki i ploteczki z mamusią....a babkę savarin obiecuję zrobić, ale na Dzień Dziecka :)

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI:
(proporcje są na blaszkę o wielkości ok.30x40cm)
CIASTO:
-3 jajka
-3 łyżki cukru
-3 łyżki mąki

MUS JOGURTOWY:
-1 l jogurtu naturalnego
-2 łyżki miodu
-skórka otarta z cytryny
-szczypta cynamonu
-chlust esencji waniliowej
-2 łyżki żelatyny
-2-3 garści truskawek (a w zasadzie tyle ile uznamy za stosowne)

1. Przygotować ciasto, białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do nich cukier, następnie żółtka, a na koniec mąkę. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej blaszki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 10-15 minut.Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo to cienki biszkopt jest :)

2. Żelatynę rozmieszać w odrobinie wrzątku. Gdy będzie dokładnie rozmieszana dolać ją do jogurtu i wymieszać z pozostałymi składnikami musu. Wstawić wszystko do lodówki, żeby zaczęło lekko zastygać. 

3. W tym czasie truskawki umyć i odszypułkować. Rozłożyć je równomiernie na upieczonym biszkopcie, a całość zalać zastygającym musem jogurtowym. Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (a przynajmniej na jakieś 4 godziny). Gotowy mus przyozdobić listkami melisy.

SMACZNEGO!

*u mnie występuje jeszcze czekoladowa masa, a to dlatego, że zostało mi trochę kremu z tortu. Gdyby ktoś był spragniony również czekoladowej warstwy to polecam zmiksować miękkie masło, z serkiem philadelpia, roztopioną gorzką czekoladą i szczyptą soli.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger