×

219. Tarta rabarbarowa na cieście francuskim

Paskudna jestem bardzo, bo się silnie cieszyłam że przez prawie cały długi weekend była brzydka pogoda. A cieszyłam się z tego powodu, że miałam dwa torty do zrobienia, czyli spędziłam dużo czasu w kuchni. Nie ukrywam, że jest mi trochę przykro (i gorąco) jak za oknem świeci słońce, a ja siedzę i ugniatam masę cukrową. Teraz pogoda była idealna do takich czynności (czyt. było tak paskudnie i mokro że i tak nie chciałabym wyjść na zewnątrz). Pomiędzy jednym a drugim tortem zrobiłam sobie malutką przerwę na rozpieszczanie samej siebie. Bo w końcu za chwilę mam urodziny, więc mogę sobie zrobić prezent. W ramach tego prezentu za kilka złotych kupiłam sobie pęczek konwalii i pęczek rabarbaru. Jedno pięknie pachnie i wygląda, drugie pięknie smakuje. Tarta wyszła na tyle idealnie w smaku, że razem z Misiem zjedliśmy jej większość zanim w kuchni pojawiła się reszta rodziny :)

TARTA RABARBAROWA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM:
-opakowanie ciasta francuskiego
-250g sera ricotta
-1 żółtko
-1 łyżka cukru pudru
-duży chlust esencji waniliowej
-6-7 łodyg rabarbaru
-duża szczypta cynamonu
-ewentualnie cukier puder do posypania jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki

1. Ciasto francuskie rozwinąć i nożem wykroić ok. 1 cm "ramkę" tarty. Ramkę przycisnąć lekko widelcem do reszty ciasta. Przełożyć od razu ciasto na blaszkę. 

2. Ricottę zmiksować z żółtkiem, cukrem pudrem i wanilią. Rozsmarować równomiernie na cieście francuskim.

3. Łodygi rabarbaru umyć i obrać. Przyciąć na długość dopasowaną do tarty i najlepiej przekroić jeszcze na pół wzdłuż całej łodygi. Ułożyć tak przygotowane kawałki na wierzchu ricotty i posypać wierzch cynamonem. Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220st na około 15-20 minut, aż brzegi tarty się zarumienią. Po tym czasie wyjąć i ewentualnie posypać wierzch cukrem pudrem. Gdy tylko lekko przestygnie jest gotowa do jedzenia.

SMACZNEGO!


Viva Ricotta!

6 komentarzy:

  1. Na pewno smakuje równie wspaniale jak wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak....ale na szczęście bardzo prosta i szybka do zrobienia jest, więc póki jest czas rabarbarowy trzeba korzystać i piec jak najwięcej :)

      Usuń
  2. Rabarbar z ricottą, mm jeszcze nie próbowałam, ciekawe :> Wygląda cudnie. Witam serdecznie w mojej ricottowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, coś pysznego :) Prosta, a jednocześnie niezwykle efektowna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie coś dla mnie, bardzo lubię tarty a akurat wczoraj kupiłam rabarbar:) chyba wykorzystam ten pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam z całego mojego łasuchowego serduszka :)
      a zamiast ricotty można użyć jogurtu greckiego-wczoraj przetestowałam :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger