×

176. Tarta cytrynowa z musem czekoladowym

Ostatni weekend upłynął pod znakiem aniołkowego tortu na chrzciny. Jednak ponieważ tortu nie można było ani trochę uszczknąć, a przecież człowiek coś słodkiego zjeść musi, to w tak zwanym międzyczasie zrobiłam słodkości do domu. Dodatkową okazją był zbliżający się Dzień Babci, więc trzeba było zrobić zapasy różnorodnych ciast, na wypadek pojawiania się kolejnych wnucząt z przyległościami. Ta tarta była robiona z myślą o mnie i moim Miśkosławie (jakby nie było też jest zaliczany do wnucząt mojej babci, tylko tych przyszywanych)-on lubi ciasta z kremem cytrynowym, ja lubię czekoladę, tak więc proste jest że trzeba było jakoś to wszystko połączyć. Wyszło pysznie i orzeźwiająco, a Miś był zadowolony i z ciasta, które dostał jak przyszedł do babci :)

TARTA CYTRYNOWA Z MUSEM CZEKOLADOWYM:
CIASTO:
(podane proporcje są na 2 porcje ciasta, przy użyciu blaszki o średnicy ok. 30cm-ale nadmiar kruchego ciasta zawsze można zamrozić)
-300g mąki pszennej
-3 łyżki kakao
-100g cukru
-125g masła
-2 żółtka
-łyżka śmietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 
LEMON CURD:
-sok i skórka z 3 cytryn
-150g cukru
-1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
-2 całe jajka+2 żółtka
-łyżka masła
 
MUS CZEKOLADOWY:
-200g gorzkiej czekolady
-szklanka śmietanki kremówki
-50g masła
 
 
1. Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk (ewentualnie modyfikować jego lepkość za pomocą mąki lub śmietany). Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć, podzielić je na dwie równe części i jedną z nich rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy około 30cm (drugą zamrozić lub upiec drugie ciasto:)). Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć pergaminem i wysypać suchym grochem lub fasolą (żeby nie urosło). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 10 minut, a następnie zdjąć obciążenie z grochu i piec jeszcze przez 10 minut.
 
2.Wszystkie składniki kremu cytrynowego, oprócz masła, wymieszać w rondlu i postawić na małym ogniu. Cały czas mieszając podgrzewać. Gdy masa będzie już bardzo ciepła dodać masło, nie przerywając mieszania. Gdy masa zgęstnieje zestawić całość z ognia-krem powinien być gładki i błyszczący. Odstawić rondelek z lemon curd do przestygnięcia. Gdy odrobinę przestygnie rozsmarować lemon curd na upieczonym kruchym cieście.
 
3. Czekoladę na krem czekoladowy połamać na małe kosteczki. Śmietankę podgrzać w garnuszku, aż do momentu gdy zacznie wrzeć. Zdjąć z ognia, dodać do niej czekoladę i w miarę wszystko wymieszać. Całość zmiksować na gładką masę razem z masłem. Odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia. Gdy mus czekoladowy zacznie gęstnieć wylać go na wierzch tarty i całość wstawić do lodówki co najmniej na jedną noc.

Po spędzeniu  nocy (albo chociaż kilku godzin) w lodówce tarta jest gotowa :)

SMACZNEGO.

5 komentarzy:

  1. Poproszę ten kawałek na widelcu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada z cytryną...chyba jeszcze nie miałam okazji łączyć tych dwóch składników razem. Intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekolada z cytryną jest jak najbardziej cudowna...już kiedyś piekłam ciasto cytrynowo-czekoladowe, tylko wtedy białą czekoladę używałam. Jakby co to link do poprzedniego przepisu wklejam poniżej :)

      http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/2012/12/21-ciasto-cytrynowo-czekoladowe.html

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger