×

179. Jogurtowe ciasto miś z wiśniami i migdałami

Misie różne lubię od zawsze. Jednego Misia-Miśkosława to nawet trochę bardziej niż lubię. Naturalne więc, że w mojej kuchni pełno jest gadżetów wszelakich z tym motywem. Talerzyki, kubeczki, miseczki, solniczki, pieprzniczki i inne pojemniczki pełne są namalowanych misiów, a do tego dochodzą jeszcze foremki mniejsze i większe. W święta pod choinką znalazłam nawet dwie sylikonowe foremki w kształcie misia do pieczenia ciasta (dwie, bo Mikołaj miał rozdwojenie jaźni, ewentualnie nie dogadał się z którymś skrzatem, że jedna foremka już jest). Skoro więc mam aż dwie foremki to muszę dwa razy więcej ciast piec z ich użyciem. Tym razem upiekłam misiowe ciasto jogurtowe z wiśniami i migdałami. Ciasto jeszcze zanim upiecze się do końca wywołuje u wszystkich atak głodu, bo rozkosznie pachnie wanilią, cynamonem i migdałami. Jak ja je piekłam to zwabiłam do kuchni po kolei wszystkich domowników i ciężko było im przetłumaczyć, że muszą trochę poczekać żeby sobie odkroić kawałeczek (lub innymi słowy: odciąć misiowi łapki :) ).

CIASTO JOGURTOWE Z WIŚNIAMI I MIGDAŁAMI:
(ja używałam do pieczenia dużej foremki w kształcie misia i małego serduszka, w przeliczeniu na standardowe foremki to będzie prostokąt o wymiarach ok.20x30cm)
-kubeczek jogurtu greckiego (ok.300g)
-3 jajka
-szklanka cukru
-3 szklanki mąki
-3-4 łyżki oliwy
-łyżeczka proszku do pieczenia
-duża szczypta cynamonu, ziarenka z laski wanilii
-garść lub dwie mrożonych wiśni
-100g płatków migdałów
-cukier puder z wanilią do posypania

1.Łyżkę mąki wsypać do wiśni i dokładnie je wymieszać, tak żeby mąka pokryła dokładnie owoce. 

2. Jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając mieszania, dodawać stopniowo jogurt i oliwę. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon i wanilię. Gdy masa będzie już dokładnie zmiksowana odstawić mikser na bok i ręcznie wmieszać wiśnie i płatki migdałowe. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej blaszki, ale tylko do ok. 2/3 wysokości bo ciasto bardzo rośnie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 35-40 minut (trzeba sprawdzić patyczkiem kiedy będzie suche w środku).

3. Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem z wanilią.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger