×

151. Zdrowa zapiekanka z bakłażanów z kaszą jaglaną

Bardzo lubię przepisy, które spadają mi z nieba w momencie kiedy ich najbardziej potrzebuję. Ostatnio dostałam dwa bakłażany (bo brat opróżniał lodówkę przed podróżą) i nie miałam pomysłu co z nimi zrobić. Kaszę jaglaną miałam w szafce i też nie miałam akurat pomysłu na jej wykorzystanie. Na szczęście dostałam pyszny, wegański przepis, który trochę zmieniłam, bo weganką nie jestem :) Zapiekanka jest idealna jako samodzielne danie wegetariańskie lub jako dodatek do mięs, a najsmaczniejsza jest po co najmniej jednym dniu "przegryzania się".

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW I KASZY JAGLANEJ:
-2-3 bakłażany
-1 cebula
-ok. 1 kg pomidorów
-1 papryka czerwona
-1 ząbek czosnku
-garść świeżej bazylii
-szczypta cynamonu
-sól, pieprz, oliwa

SOS JAGLANY:
-ok. szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (niecałe pół szklanki suchej kaszy) 
-łyżka jogurtu greckiego
-duża szczypta chili
-trochę sosu sojowego
-ewentualnie sól i pieprz

+ewentualnie trochę startej mozzarelli


1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić je na ćwiartki lub ósemki, jeśli są sporych rozmiarów. Cebulkę posiekać w drobną kostkę. Zeszklić ją na odrobinie oliwy z posiekanym czosnkiem, następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę paprykę, a na końcu pomidory. Dusić pod przykryciem ok. 20-30 minut, aż pomidory całkiem się rozpadną i zamienią w sos. Doprawić do smaku szczyptą cynamonu, solą i pieprzem. 

2. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości ok. 0,5cm. Grillować je na rozgrzanej patelni grillowej.

3. Zmiksować ugotowaną kaszę ze wszystkimi składnikami sosu jaglanego. 


4. W żaroodpornym naczyniu układać na przemian warstwy bakłażana, sosu pomidorowego, świeżych liści bazylii, sosu jaglanego i tak na przemian, aż się skończą składniki. Całość posypać mozzarellą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 30 minut. Można jeść od razu, ale pyszne jest po odstaniu trochę i przegryzieniu się smaków.

SMACZNEGO!

A w wolnej chwili, przegryzając zapiekankę proponuję zagłosować na moje muffiny konkursowe :)
http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/119 



8 komentarzy:

  1. wygląda apetycznie! w ogóle ciekawy pomysł na kaszę jaglaną! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się dopiero uczę robić różne rzeczy z kaszą jaglaną, więc dla mnie każdy pomysł jest ciekawy, ale ten akurat jest świetny pod każdym względem :)

      Usuń
  2. No właśnie dla mnie kasza jaglana to troszkę czarna magia, a ze względu na moją brzydszą połówkę obawiam się, że słowo kasza odstraszyłaby go od konsumpcji. Choć może nabrałby się, że to takie rozdrobnione mielone? Co o tym sądzisz? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja swojemu oszołomkowi w ogóle nie powiedziałam, że tam jest kasza, a nie mięcho :) w zasadzie wystarczyło mu że jest dosyć pikantna i nie zadawał za dużo zbędnych pytań. Dopiero po zjedzeniu się dowiedział, co jest w środku :)
      a poza tym dla mnie kasza jaglana to zdecydowanie czarna magia, wiem tylko że ponoć zdrowa jest, więc jak będziesz miała jakiś fajny przepis to dawaj :)

      Usuń
    2. Problem z brzydszą połówką jest taki, że nie zjadłby też bakłażana :P Co do kaszy jaglanej jak będę mieć jakiś zacny przepis to z pewnością nie omieszkam się podzielić :)

      Usuń
    3. o matko! myślałam, że ta twoja brzydsza połówka już się przekonała trochę do warzyw. Powiedz mu że to zapiekanka z ziemniaków...może się nie zorientuje :)

      Usuń
    4. W KroWarzywach robią burgery z kaszy jaglanej. Pyszne są niemożliwie ;) Ale w ten sposób mamy kolejną, kulinarną inspirację z kaszą jaglaną w tytule ;)

      Usuń
    5. znam jednego człowieka co by mnie chyba zjadł jakbym mu dała burgera z kaszą jaglaną zamiast z mięchem :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger