×

649. Brownie z dynią


Ja wiem, że nie powinno się zajadać emocji jedzeniem. Jednak przy takim cudnym brownie z dynią ciężko się powstrzymać. No bo co można zrobić gdy trzeba wygrzebać z dna szafy te wszystkie cieple swetrzyska. Gdy codziennie rano toczy się zażarty bój z własną słabością, o to czy wystawić nogę spod kołdry czy jednak jeszcze głębiej się niej zakopać. Gdy musisz znosić ten poranny wyrzut w oczach księżniczki, bo nie pozwalasz jej założyć sukienki i pięknych rajtków w kropeczki, a zamiast tego proponujesz ciepłe dresy i skarpety do kolan. Tego się księżniczce przecież nie robi. Nie można chować jej insygniów władzy pod czapą i grubą bluzą. I jeszcze ten rześki powiew gdy wybiegasz z domu i znowu sobie przypomniałaś, że jednak nie wysuszenie włosów po myciu nie było najmądrzejszym pomysłem. 
Jednym słowem jesień rozpanoszyła się na całego. Dobrze, że póki co to jeszcze jest to piękne oblicze jesieni ze złotymi i czerwonymi liśćmi na drzewach i wiewiórkami hasającymi w parku. Mimo wszystko zapotrzebowanie na gluten, czekoladę i aromatyczne przyprawy osiągnęło już wyjątkowo wysoki pułap. Jeśli też najchętniej byście nie opuszczali swojego ciepłego łóżka o poranku to może skusi was kawałek takiego pełnego czekolady brownie z dodatkiem dyni i aromatycznych przypraw. 

BROWNIE Z DYNIĄ:
(proporcje przewidziane na foremkę o wymiarach ok. 20x30cm)
MASA CZEKOLADOWA:
-2 tabliczki (200g) czekolady gorzkiej
-2 jajka
-pół kostki (100g) masła
-ok. 1/3 szklanki cukru (lub ksylitolu)
-1-2 łyżki kakao
-3/4 szklanki mąki pszennej
-szczypta soli

MASA DYNIOWA:
-szklanka purée z dyni*
-szklanka jogurtu greckiego
-duża szczypta cynamonu
-spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
-2 jajka
-2 łyżki miodu

1. Dynię zmiksować razem z miodem, przyprawami, jogurtem i jajkami i odstawić na bok.

2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Gdy już będą rozpuszczone na gładką masę odstawić na chwilę do przestygnięcia. Następnie zmiksować czekoladę z cukrem, nie przerywając mieszania dodawać pojedynczo jajka, a na koniec przesianą mąkę z kakao i solą.

3. Do przygotowanej foremki wylać 2/3 masy czekoladowej. Lekko ją wyrównać. Na wierzch wylać masę dyniową, a na niej ułożyć kleksy z pozostałej masy czekoladowej. Można je lekko zamieszać wykałaczką. Tak przygotowane brownie z dynią wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st na około 30 minut. Gdy ostygnie już jest gotowe.

*purée jest bardzo proste do przygotowania. Ok. 150g dyni (sam miąższ bez pestek i łupiny) pokroić na mniejsze kawałki. Lekko oprószyć cynamonem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st na około 20-30 minut, aż zmięknie. Gdy będzie już miękka zmiksować ją na gładkie purée


SMACZNEGO!


16 komentarzy:

  1. Dla mnie dynia w tym roku zdecydowanie króluje. Nie ma wręcz sobie równych, mogę ją wykorzystać do niemal wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie co roku, jesienią, jakieś wariacje dyniowe są. Niedługo na blogu będzie jeszcze wegetariańskie curry z dynią i już jest plan na naleśniki dyniowe...polecam więc zaglądać regularnie :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. w takie szare dni trzeba się otaczać pięknymi rzeczami i pięknym jedzeniem :)

      Usuń
  3. Nigdy nie miałem okazji takiego czegoś spróbować, a przyznam, że chętnie bym to zrobił :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam, bo ciasto jest pyszne i proste do zrobienia :)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie połączenia ❤️ Zrobię na pewno bo wyglada przepysznie ❤️

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy wręcz połączenie czekolady z dynią <3 Świetnie do siebie pasują te smaki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja uwielbiam dynię za mnogość kombinacji w których pasuje. Idealna i do ciast i do wytrawnych dań :)

      Usuń
  6. Dynia króluje! Świetne połączenie. Ciasto wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przesmacznie, muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger