×

648. Zapiekanka z ziemniaków i porów

Przychodzi taki moment w roku, gdy zmienia się nieco nasza dieta. Już nie zajadamy się cudnie soczystymi owcami, już sok z pomidorów nie kapie nam z brody. Sałatka pełna zieleniny przestaje wystarczyć w porze obiadu, a i kawa już nie jest mrożona, tylko przygotowywana w kubku termicznym by jak najdłużej zachowała wysoką temperaturę. I właśnie wtedy gdy nad miastem coraz częściej unosi się szarobury smog, a z nosa pisklaka gil leci nieprzerwanym strumieniem, wkraczają na stół dania szczególne. Dania, które wyglądem czasem przypominają paćkę, albo jakaś bliżej niezidentyfikowaną masę, ale za to rozlewają w brzuszku rozkoszne ciepełko. Gdy za oknem zawierucha można popatrzeć w namiastkę kominka, czyli świecący zachęcający piekarnik, z którego roznosi się zapach gałki muszkatołowej i czosnku. Zamiast przykrywać się kolejnym kocem i szukać skarpet zakupionych od góralki w Zakopcu, spróbujcie tej aksamitnej zapiekanki z ziemniaków i porów. I chociaż zawiera mało modne składniki, to odwdzięczy się ciepłem i pełnym brzuchem. 

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I PORÓW:
-ok. 1kg ziemniaków
-1 duży por
-ok. 100-150g wędzonego boczku
-1 duża cebula
-1-2 ząbki czosnku
-łyżeczka nasion czarnuszki
-łyżka masła

SOS BESZAMELOWY:
-2 łyżki masła
-2 łyżki mąki pszennej
-ok. 1,5 szklanki mleka
-sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa

1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki ok. 0,5cm grubości. Pora pokroić w cienkie plasterki, w całości razem z zieloną częścią. Boczek pokroić w niezbyt grubą kostkę. Cebulę drobno posiekać.

2. Dno i boki przygotowanej foremki (u mnie to była wielkości ok. 30x25cm) posmarować odrobiną masła. Na dnie ułożyć plasterki ziemniaków, tak żeby lekko na siebie zachodziły. Na ziemniaki w miarę równomiernie zetrzeć ząbek czosnku, posypać ziarnami czarnuszki, a na to ułożyć cebulę, pora i boczek. Przykryć całość drugą warstwą ziemniaków, na które wysypać resztkę czarnuszki i czosnku.

3. Przygotować sos beszamelowy. W rondlu lub na patelni o grubym dnie rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać za pomocą rózgi. Wlać mleko, zredukować ogień do minimum, dodać przyprawy i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Gdy będzie gotowy polać nim przygotowaną zapiekankę ziemniaczaną. Wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 30-40 minut, aż ziemniaki zmiękną.
*równie smaczna jest odgrzewana następnego dnia. 

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Coś czuję, że ja bym pewnie zamieniła boczek na kurczaka :) Uwielbiam ziemniaki i por, więc zapiekankę na pewno wypróbuję! Fajne jest u Ciebie to, że nie trzeba gotować ziemniaków, bo to bardzo wydłuża czas przygotowania. No i to, że zapiekankę można zjeść nawet następnego dnia. Jak zrobię i wyjdzie okej z tym kurczakiem, to może wykorzystam w moich blogowych jadłospisach :) Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zamienić na kurczaka, na indyka, na mięso mielone...albo na pomidory...wszak w przepisach nie trzeba się trzymać twardo reguł, tylko warto się inspirować :) a co do gotowania ziemniaków przed, to mi na to brak cierpliwości, lepiej pokroić na cienkie plasterki i więcej warstw ułożyć. Same się upiekę :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger