×

648. Zapiekanka z ziemniaków i porów

Przychodzi taki moment w roku, gdy zmienia się nieco nasza dieta. Już nie zajadamy się cudnie soczystymi owcami, już sok z pomidorów nie kapie nam z brody. Sałatka pełna zieleniny przestaje wystarczyć w porze obiadu, a i kawa już nie jest mrożona, tylko przygotowywana w kubku termicznym by jak najdłużej zachowała wysoką temperaturę. I właśnie wtedy gdy nad miastem coraz częściej unosi się szarobury smog, a z nosa pisklaka gil leci nieprzerwanym strumieniem, wkraczają na stół dania szczególne. Dania, które wyglądem czasem przypominają paćkę, albo jakaś bliżej niezidentyfikowaną masę, ale za to rozlewają w brzuszku rozkoszne ciepełko. Gdy za oknem zawierucha można popatrzeć w namiastkę kominka, czyli świecący zachęcający piekarnik, z którego roznosi się zapach gałki muszkatołowej i czosnku. Zamiast przykrywać się kolejnym kocem i szukać skarpet zakupionych od góralki w Zakopcu, spróbujcie tej aksamitnej zapiekanki z ziemniaków i porów. I chociaż zawiera mało modne składniki, to odwdzięczy się ciepłem i pełnym brzuchem. 

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I PORÓW:
-ok. 1kg ziemniaków
-1 duży por
-ok. 100-150g wędzonego boczku
-1 duża cebula
-1-2 ząbki czosnku
-łyżeczka nasion czarnuszki
-łyżka masła

SOS BESZAMELOWY:
-2 łyżki masła
-2 łyżki mąki pszennej
-ok. 1,5 szklanki mleka
-sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa

1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki ok. 0,5cm grubości. Pora pokroić w cienkie plasterki, w całości razem z zieloną częścią. Boczek pokroić w niezbyt grubą kostkę. Cebulę drobno posiekać.

2. Dno i boki przygotowanej foremki (u mnie to była wielkości ok. 30x25cm) posmarować odrobiną masła. Na dnie ułożyć plasterki ziemniaków, tak żeby lekko na siebie zachodziły. Na ziemniaki w miarę równomiernie zetrzeć ząbek czosnku, posypać ziarnami czarnuszki, a na to ułożyć cebulę, pora i boczek. Przykryć całość drugą warstwą ziemniaków, na które wysypać resztkę czarnuszki i czosnku.

3. Przygotować sos beszamelowy. W rondlu lub na patelni o grubym dnie rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać za pomocą rózgi. Wlać mleko, zredukować ogień do minimum, dodać przyprawy i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Gdy będzie gotowy polać nim przygotowaną zapiekankę ziemniaczaną. Wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 30-40 minut, aż ziemniaki zmiękną.
*równie smaczna jest odgrzewana następnego dnia. 

SMACZNEGO!

13 komentarzy:

  1. Coś czuję, że ja bym pewnie zamieniła boczek na kurczaka :) Uwielbiam ziemniaki i por, więc zapiekankę na pewno wypróbuję! Fajne jest u Ciebie to, że nie trzeba gotować ziemniaków, bo to bardzo wydłuża czas przygotowania. No i to, że zapiekankę można zjeść nawet następnego dnia. Jak zrobię i wyjdzie okej z tym kurczakiem, to może wykorzystam w moich blogowych jadłospisach :) Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zamienić na kurczaka, na indyka, na mięso mielone...albo na pomidory...wszak w przepisach nie trzeba się trzymać twardo reguł, tylko warto się inspirować :) a co do gotowania ziemniaków przed, to mi na to brak cierpliwości, lepiej pokroić na cienkie plasterki i więcej warstw ułożyć. Same się upiekę :)

      Usuń
  2. Przyznaję, że jeszcze czegoś takiego nie jadłam, ale wygląda naprawdę smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, myślę, że można spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie korzystałam nigdy z takiego połączenia, ale myślę, że na pewno trzeba skorzystać!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubicie takie zapiekanki? Ja bardzo, bo podoba mi się szybkość i łatwość ich wykonania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę spróbować, bo przepis wydaje się być bardzo interesujący!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dość ciekawa propozycja, z której każdy może skorzystać. Myślę, że jak najbardziej jest w czym wybierać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie zapiekanki lubicie? Bo ten przepis faktycznie wygląda na rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię nowości w swojej kuchni, dlatego na pewno chętnie na taką propozycję zerknę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapiekanka to rewelacyjny pomysł na różne okoliczności, nie tylko na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie zapiekanki lubicie najczęściej robić? Ta wygląda całkiem dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  12. Widzę, że wiele osób teraz sięga po takie szybkie dania. I super, że można użyć różnych składników.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger