×

156.Najlepsza na świecie, klasyczna napoleonka

Napoleonka to u mnie w rodzinie ciasto kultowe. Do niedawna robiła je tylko moja babcia i to tylko kilka razy do roku, od wielkiego dzwonu, bo babcia jak to babcia zarobiona jest niemożliwie na emeryturze :) Ostatnio zaszczytu robienia napoleonki dostąpiła mama Krysia, ja póki co za młoda jestem i mogę co najwyżej zamieszać łychą w garnku z kremem, a i tak babcia zawsze marudzi że mi się kluchy robią. Widać za młoda jestem jeszcze.
Być może w innych rodzinach nie ma takiego obostrzenia wiekowego przy robieniu tego ciasta, więc podaję przepis (który notabene całkiem łatwy jest). Ciasta wychodzi z tego cała, duża blacha idealna na zaspokojenie głodu kilku łakomczuchów.
 
NAPOLEONKA
CIASTO:
-300g mąki pszennej
-2 żółtka
-100g cukru
-125g masła
-trochę śmietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM:
-3 szklanki mleka
-3 jajka
-4 łyżki cukru
-4 łyżki mąki
-laska wanilii

1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto-nie powinno się za bardzo lepić do rąk. Schłodzić przez pół godziny w lodówce. Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą po kolei rozwałkować na ok. 0,5cm placek i piec w przygotowanej blaszce przez ok.25 minut (aż do lekkiego zarumienienia) w temperaturze 170st.

2.Z laski wanilii wydrążyć wszystkie ziarenka, wrzucić je do mleka razem z korą. Zagotować całość i wyciągnąć korę z laski wanilii. Cukier utrzeć z jajkami, dosypać mąkę i wlać go gotującego się mleka, ciągle mieszać i uważać żeby nie powstały "gluty". Kiedy masa zgęstnieje zdjąć masę budyniową z ognia. Kiedy przestygnie rozsmarować równomiernie na jednym placku i przykryć drugim. Całość obficie posypać cukrem pudrem.

*najlepiej smakuje gdy trochę postoi w lodówce-co najmniej jedną noc :)

SMACZNEGO :)

6 komentarzy:

  1. Masz rację - klasyki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ! I zgadzam się w 100% że najlepsza jest 2 ... i 3 dnia jak oczywiście jakaś zostanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna! uwielbiam to ciasto! :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany. Natychmiast to chcę ! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger