×

147. Rożki z ciasta francuskiego z jabłkiem w wersji mini

Rożki z ciasta francuskiego z jabłkiem to ja lubiłam zawsze. Kiedyś, podczas pobytu w szpitalu, rodzina tak bardzo chciała mi poprawić humor, że dostałam z 5 albo 6 tych ciastek. Standardowo w cukierniach i piekarniach sprzedaje się takie całkiem spore okazy, ale czasem można znaleźć również mini ciasteczka na jeden lub dwa kęsy. Takie właśnie lubię najbardziej na świecie (bo jak jest taki mały to chyba nie ma za dużo kalorii, czyli można ich zjeść więcej :)). 
Na opis małych rożków z jabłkami natknęłam się czytając serię "Cukierni pod Amorem" Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk. Smakowite są bardzo te książki, historie rodzinne trzymają w napięciu. a podczas czytania cały czas ma się ochotę jeść jagodzianki (na które już przepis spisałam), albo właśnie te małe rożki. W ostatnich kilku tygodniach pojawiła się w księgarniach kolejna książka opisująca losy rodzin związanych z Gutowem, tak więc wiem już jak będą wyglądały moje najbliższe wieczory....książka, słodkie pyszności, kawa i cieplutki koc. I nie ruszajcie mnie do wiosny :)

ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z JABŁKAMI
-2 opakowania ciasta franscuskiego
-4-5 średniej wielkości jabłek
-duża szczypta cynamonu
-1 łyżka miodu
-1 łyżka masła

1. Jabłka obrać i pokroić w dosyć drobną kostkę. Masło rozpuścić na patelni, a następnie wysypać na nie jabłka, dodać miód oraz cynamon i całość przez chwilę podgrzewać, aż jabłka lekko zmiękną i się rozpadną.

2. Ciasto francuskie pokroić najpierw na kwadraty o boku ok. 8-10cm. Na każdy kwadracik, pośrodku nałożyć górowatą łyżeczkę farszu. Złożyć kwadracik na pół, wzdłuż przekątnej i brzegi zlepić ze sobą (ja pomagałam sobie widelcem, więc dodatkowo ładnie karbowane brzegi wyszły).  Tak przygotowane ciastka układać na blaszce w pewnej odległości od siebie. Piec przez około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanych do 200st.

*Rożki można po wystudzeniu polukrować. Ja w zasadzie też miałam taki plan, ale niestety nie zdążyłam, bo już wszystkie zostały zjedzone :)

SMACZNEGO!


6 komentarzy:

  1. Te z cukierni nie smakują tak wspaniale jak te domowe ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się w 100%
      te domowe są zdecydowanie pyszniejsze :)

      Usuń
  2. Jednak ciasto francuskie to genialny wynalazek <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się! ktoś powinien dostać nagrodę Nobla, albo chociaż medal z ziemniaka za to :)

      Usuń
  3. Czy miód można zastąpić czymś innym? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można :)
      cukier biały, trzcinowy, stewia, melasa, syrop klonowy...grunt żeby coś słodkiego było i smak nam pasował :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger