111. Słoneczna tarta z białą czekoladą, nektarynkami i malinami
Co roku w lipcu przychodzi taki dzień, że trzeba wymyślić coś pysznego, czego jeszcze nie było....bo mama Krysia ma imieniny. Na szczęście mnogość owoców ułatwia całą sprawę. I w tym roku powstała tarta na kruchym cieście z bardzo delikatnym, ale jednocześnie pysznym, musem jogurtowym z białej czekolady, obsypana malinami i słodkimi nektarynkami. Bardzo prosta i przez to jeszcze bardziej cudowna....ale strasznie nieekonomiczna, bo zniknęła w jeden wieczór :)
TARTA Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY, MALINAMI I NEKTARYNKAMI:
CIASTO:
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru białego
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru białego
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
-500ml jogurtu greckiego
-200g białej czekolady
-ewentualnie płaska łyżka żelatyny
-2 duże nektarynki
-garść malin
1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie
powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i
wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na
grubość około 5mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy
około 30cm. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć pergaminem i wysypać suchym
grochem lub fasolą żeby nie urosło). Piec w piekarniku rozgrzanym do
180st, przez około 15minut, z czego ostatnie 5 bez obciążenia grochem.
Podpieczony spód odstawić do wystygnięcia.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i gdy będzie już całkowicie płynna wymieszać dokładnie z jogurtem, a następnie w rozpuszczonej w odrobinie wrzątku żelatynie. Gotowy krem odstawić na trochę do lodówki, a gdy zacznie gęstnieć rozsmarować na ostudzonym cieście.
3. Nektarynki pokroić na ćwiartki, a następnie każdą z ćwiartek jeszcze na pół. Maliny odszypułkować. Owoce rozłożyć w miarę równomiernie na musie czekoladowym, a całe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby się wszystko ładnie ze sobą związało :)
SMACZNEGO!
3. Nektarynki pokroić na ćwiartki, a następnie każdą z ćwiartek jeszcze na pół. Maliny odszypułkować. Owoce rozłożyć w miarę równomiernie na musie czekoladowym, a całe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby się wszystko ładnie ze sobą związało :)
SMACZNEGO!
Inny pomysł na tartę z malinami i białą czekoladą można znaleźć tutaj :)
Takie pyszne tarty mają to do siebie, że szybko znikają :P
OdpowiedzUsuńChętnie bym jej spróbowała.
OdpowiedzUsuńoj ja ją spróbowałam i wciąż czuję niedosyt :)
OdpowiedzUsuń