×

708. Muffiny z jabłkami i creme pattisiere

Są czasem takie okazje, że rodzice na chwilę porzucają swoje Pisklę by oddać się swobodym uciechom, tańcom, hulankom i swawolom. Pisklę nie cierpiało wcale, że część weekendu spędzi z dala od rodziców. Przeciwnie, biorąc pod uwagę że jechała do ukochanej cioci i jeszcze bardziej ukochanego kumpla, to nawet lekka obraza majestatu nastąpiła gdy rodzice przyjechali po odbiór. 
Nad fochami potomstwa ciężko mi zapanować, ale żeby ciocia było łatwiej i lżej znieść trudy weekendu z obydwoma harpaganami dostała muffiny z jabłkami i creme pattisiere. Ot taki pakiecik na umilenie czasu wolnego, jeden mały huragan i muffiny do kawy, żeby żadne złe myśli jej się nie przyplątały. Przy takim zestawie mamy pewność, że przy kolejnej okazji do uciech, mamy gdzie podrzucić Pisklaka. 

MUFFINY Z JABŁKAMI I CREME PATTISIERE:

MUFFINY:
-2 jajka +2 białka
-pół kostki masła (ok.100g)
-szklanka kefiru
-szklanka mąki pszennej
-1//3 szklanki cukru
-łyżeczka sody oczyszczonej
-łyżeczka cynamonu
-2 kwaśne jabłka

CREME PATTISIERE:
-2 żółtka
-ziarenka z laski wanilii
-ok. 400ml mleka
-pół szklanki cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej

1. Przygotowania zacząć od ukręcenia creme pattisiere.  Odlać ok. 1/3 szklanki mleka, resztę przelać do rondelka i postawić na małym ogniu, dodać do niego cukier i wanilię. W pozostałej część rozmieszać dokładnie, z pomocą rózgi, żółtka i mąkę. Gdy mleko w rondelku będzie już gorące odlać 2-3 łyżki do mleczno-jajecznej mieszanki. Zamieszać dokładnie. Tak zahartowane żółtka z mąką wlać do gorącego mleka. Zmniejszyć ogień do minimum i cały czas mieszać, aż krem zgęstnieje. Gdy już będzie gotowy zestawić go do przestygnięcia.

2. Przygotować ciasto na muffiny. Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać je z jajkami i kefirem. Do płynnych składników dodać składniki sypkie (mąka powinna być przesiana). Całość zamieszać kilkukrotnie, tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki. Do ciasta dodać obrane  i pokrojone w kostkę jabłka.

3. Do przygotowanych papilotek lub foremek na muffinki nakładać ciasto do 1/2 ich wysokości. Na ciasto nałożyć łyżkę creme pattisiere i przykryć całość jeszcze odrobiną ciasta. Całość nie powinna sięgać wyżej niż do 3/4 wysokości foremek. Tak przygotowane muffiny z jabłkami i kremem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st na około 15 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu ostudzić i gotowe.

SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. Za takie mufinki to i ja bym jakieś dodatkowe Pisklę przygarnęła na weekend ;) wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzę, że jakby co nie będę miała problemu ze znalezieniem opieki dla Pisklaka :)

      Usuń
  2. He, he, ja też chyba bym przygarnęła jakiegoś pisklaka w zamian za muffinki :) Bardzo fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, to bardzo prosty przepis więc bardzo polecam wypróbować :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger