×

707. Wegetariański makaron z sosem pomidorowym i klopsikami z tofu

Nie jesteśmy wegetarianami chociaż ostatnio więcej w naszym menu warzyw. Gdy mamunia zrobi gołąbki albo mielone to oboje rzucamy się na nie jak wściekli. A nawet szybcy i wściekli, bo trzeba się spieszyć żeby konkurencja nie wyjadła ci pyszności z talerza. Gdy najdzie ochota na burgera to nie walczę z nią tylko wyciągam patelnię grillową albo karnie wędruję w stronę jakiejś miłej knajpki. Na wyjeździe też nie bronię się przed spróbowaniem langosza z boczkiem, albo currywurst. Biorę to co dany region proponuje.
Jednak po leniwym weekendzie wypełnionym mięsiwem z grilla, podlewanym cydrem, nawet my potrzebujemy nieco oddechu i odpoczynku. Dla odmiany od tego co znane tym razem na obiad i do pudełka do pracy został uwarzony makaron z aromatycznym sosem pomidorowym z klopsikami z tofu. Użyłam wędzonego tofu, które według mnie zdecydowanie lepiej smakuje niż jego naturalny odpowiednik i jest łatwiejsze do zaakceptowania dla osób na tradycyjnej diecie. 

MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM I KLOPSIKAMI Z TOFU:
MAKARON I SOS:
-ok. 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów 
-1 duża cebula
-3-4 ząbki czosnku
-2 łyżeczki kaparów
-2-3łyżeczki suszonego oregano
-duża szczypta cynamonu
-chlust octu balsamicznego
-pęczek natki pietruszki
-oliwa, sól, pieprz
-ok. 500-600g ulubionego makaronu

KLOPSIKI Z TOFU:
-2 kostki (po 180g) wędzonego tofu
-2-3 łyżki ostrej musztardy
-2-3 łyżeczki sosu sojowego
-łyżeczka suszonego oregano
-łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
-sól, pieprz
-bułka tarta i oliwa 

1. Przygotować klopsiki z tofu. Ser, musztardę, sos sojowy i przyprawy wrzucić do kielicha blendera. Miksować przez chwilę, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie lekko zwilżonymi dłońmi formować niewielkie klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zarumienią. Po usmażeniu warto klopsiki przełożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 

2. W międzyczasie w garnku lub na drugiej patelni rozgrzać spory chlust oliwy. Zrumienić na niej pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (ewentualnie wlać zawartość puszek z pomidorami), dodać przyprawy i ocet balsamiczny, zmniejszyć ogień do minimum i przykryć całość. Mieszać od czasu do czasu i czekać aż pomidory rozpadną się na sos. Kiedy z pomidorów zrobi się już sos, zdjąć przykrywkę i podgrzewać jeszcze chwilę, aż nadmiar sosu odparuje. Na koniec dodać posiekane kapary i natkę pietruszki i całość dobrze wymieszać. 

3. Wybrany makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w dużej ilości mocno osolonej wody. Gdy makaron będzie już gotowy odlać ok. 1/3 szklanki wody z gotowania i dodać ją do sosu pomidorowego. Makaron odcedzić, dodać do sosu pomidorowego i dokładnie wymieszać. Podawać ciepły, do każdej porcji makaronu dodać po kilka klopsików z tofu. 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger