×

665. Tarta makowa z masłem orzechowym

Ta tarta makowa z masłem orzechowym to symbol buntu. Głośnego weta. Niezgadzania się z szarą rzeczywistością i pójścia pod prąd. Jednym słowem razem z pisklakiem absolutnie odmawiamy rozebrania choinki (inna sprawa że po rozebraniu jej sama bym musiała ogarnąć bałagan i wynieść ją na śmietnik bo konkubent wyjechał). Wobec tego ogłosiłyśmy przedłużenie świąt. Choinka jeszcze zostaje, zamówiłam paczkę z książkami w ramach podarków dla siebie i pisklaka. Po domu panoszą się renifery wszelkiej maści, a na stole mamy prawie świąteczny deser, czyli tartę makową z masłem orzechowym. Kawałeczek tarty w towarzystwie kawy zjedzony pod choinką od razu poprawia nastrój. A gdy dodać do tego jeszcze kocice radośnie harcujące po drzewku i strącające co i rusz kolejne bombki, mamy komplet świątecznych atrakcji. Buntujcie się z nami. 

TARTA MAKOWA Z MASŁEM ORZECHOWYM: 
(proporcje na tartę o średnicy ok. 24cm)
CIASTO:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/3 szklanki cukru pudru
-pół kostki schłodzonego masła
-1 żółtko
-szczypta soli

NADZIENIE MAKOWE:
-szklanka zmielonego maku
-pół szklanki ulubionych bakalii (u mnie to były prażone orzechy włoskie, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa)
-2 łyżki masła
-3-4 łyżki ciepłego mleka
-1-2 łyżki miodu

MASA Z MASŁA ORZECHOWEGO:
-ok. 150g serka śmietankowego np. Philadelpia
-4-5 łyżek masła orzechowego

POLEWA CZEKOLADOWA:
-50g gorzkiej czekolady
-2 łyżki masła 

1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą wymieszać, zagnieść je na w miarę elastyczne i ochodzące od ręki ciasto. Wylepić nim przygotowaną foremkę do tarty. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić kruchy spód. 

2. W międzyczasie przygotować nadzienie makowe. Bakalie posiekać w miarę drobno. Zmiksować ze sobą wszystkie składniki nadzienia. 

3. Masło orzechowe zmiksować z serkiem śmietankowym. 

4. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć masę makową. Wyrównać ją i wierzch posmarować masą z masła orzechowego. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 1-2 godziny. 

5. Gdy ciasto się chłodzi przygotować polewę czekoladową. Czekoladę rozpuścić z masłem, w kąpieli wodnej. Gdy całość będzie aksamitnie gładka polać nią tartę makową. Tartę wstawić jeszcze na chwilę do lodówki, aż polewa zastygnie.

SMACZNEGO!
 


3 komentarze:

  1. Jaka ta tarta musi być przepyszna! Połączenie maku i masła orzechowego to genialny pomysł. Jeszcze nigdy nie testowałam takiego połączenia smaków, ale są to dwa smaki, które uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest przepyszne. Dzięki masie z masła orzechowego całość jest genialnie aksamitna :)

      Usuń
  2. Pięknie Ci wyszła i musi taka być :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger