×

598. Tosty ze szparagami i pomidorami

Czuję, że odnoszę sukcesy wychowawcze nie tylko w kwestii wychowywania Lucy na mądrą dziewczynkę. Czasem czuję, że moje wychowywanie konkubenta na smakosza też przynosi efekty. Misiaczek już nie tylko zupki chińskie potrafi sobie przygotować. Już wyszedł z etapu, że jak sałatka to tylko taka zasmarowana na biało majonezem, że nawet maciupkiego skrawka zieleniny nie widać. Już potrafi sam obok mięsa, jakieś warzywa położyć. Już dostrzega że mamunia to nie zawsze gotuje najlepiej na świecie. No i szparagów przy mnie spróbował po raz pierwszy w życiu. I tak się w tych szparagach rozsmakował, że co roku przebiera misiowymi łapkami gdy tylko sezon się zaczyna. Tak więc u nas na rozpoczęcie sezonu szparagowego wjechało rozpustne śniadanie z grzankami i ze szparagami i pomidorami w roli głównej. Czerpcie inspiracje, może też uda wam się nawrócić kogoś na drogę smakowania jedzenia, a nie tylko napychania brzucha. 

TOSTY ZE SZPARAGAMI I POMIDORAMI:
-2 półbagietki pszenne, lub jednak długa bagietka
-pęczek zielonych szparagów
-1 duży pomidor malinowy
-pół żółtej lub czerwonej papryki
-1-2 ząbki czosnku
-mozzarella
-łyżeczka przyprawy podlaskiej "Pomidor, czosnek czarnuszka"
-oliwa, sól, pieprz, musztarda, sok z połówki cytryny

1. Pomidora myjemy i kroimy w drobną kostkę, tak samo paprykę. Czosnek obrać ze skórki, zgnieść i posiekać na drobno. Zmieszać ze sobą pomidora, paprykę, czosnek, przyprawę podlaską i spory chlust oliwy.

2. Bagietki przekroić wzdłuż i na pół. Na każdej bułce ułożyć odrobinę salsy pomidorowej. Na warzywach posypujemy pokruszoną lub startą na tarce mozzarellę. Tak przygotowane grzanki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120st, na około 10 minut.

3. W międzyczasie myjemy szparagi, odłamujemy zdrewniałe końcówki i układamy je na mocno rozgrzanej patelni grillowej uprzednio posmarowanej oliwą. Gdy szparagi będą zgrillowane z obu stron zdejmujemy je z patelni.

4. Łyżkę musztardy (ja używałam łagodną sarepską) wymieszać z odrobiną oliwy i sokiem z cytryny.

5. Na każdej grzance ułożyć po 2-3 szparagi, wierzch polać sosem musztardowo-cytrynowym i od razu podawać.

SMACZNEGO!

11 komentarzy:

  1. Bardzo się cieszę, że sezon na szparagi się rozpoczyna, bo to jeden z moich ulubionych wiosennych smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też lubię wiosenne i później letnie pyszności. Chyba właśnie za to, że na truskawki się czeka cały rok, żeby potem objadać się aż do przejedzenia :) ze szparagami mamy podobnie

      Usuń
  2. Szparagi jadłam tylko jeden raz w życiu! :D Chyba pora to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o nie, to koniecznie musisz nadrobić zaległości :) tym bardziej że właśnie się rozpoczyna sezon na nie. Na blogu jest sporo szparagowych przepisów :)

      Usuń
  3. Szparagi uwielbiam w każdej postaci, ale muszę przyznać, że na śniadanie ich jeszcze nie jadłam :) czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a masz u siebie przepisy na szparagi? mój konkubent potrafi zjeść każdą ilość szparagów i szukam inspiracji :)

      Usuń
  4. wygląda apeteczynie, a ja ciągle głodny chodze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to koniecznie trzeba coś zjeść :) a takie grzanki proste do zrobienia są :)

      Usuń
  5. O rany, zupełnie zapomniałam, że zbliża się sezon na szparagi. Muszę wypróbować ten patent!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o takich ważnych rzeczach trzeba pamiętać. A śniadanie ze szparagami jest idealne :)

      Usuń
  6. Jak dla mnie to idealne śniadanie. Szparagi uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger