×

152. Kawowe brownie z prażonymi ziarnami kawy

Jesień wpłynęła na mój organizm w sposób znaczący, mianowicie ciągle mam ochotę na czekoladę. Ochota na czekoladę nie przejawia się u mnie delikatnie i nie mija po zjedzeniu jednej kostki...mija dopiero po całej tabliczce. Ratuję się jak mogę, więc upiekłam bardzo esencjonalne brownie z gorzką czekoladą i kawą. Każdy kawałek to praktycznie eksplozja smaku, ale dla lubiących bardzo słodkie wypieki polecam dodać więcej miodu :)
 KAWOWE BROWNIE
-200g gorzkiej czekolady
-3 łyżki miodu
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-100g przesianej mąki pszennej
-125g masła
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-duży likieru amaretto
-szczypta soli
-garść prażonych ziaren kawy i trochę słupków migdałów

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W międzyczasie miękkie masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Następnie, nie przerywając miksowania, dolać roztopioną czekoladę, jajka i likier amaretto, a gdy wszystko będzie już dokładnie wymieszane dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli (sól podbija smak czekolady, jest wtedy jeszcze bardziej intensywny). 
2. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej wcześniej blaszki (u mnie to była taka mała blaszka ok. 30x30cm) i rozsypać na nim równomiernie prażone ziarna kawy oraz migdały. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170st, przez około 20 minut. 
Do tego proponuję zrobić mocną kawę...i gotowe :)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Z kawą? Dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie też połączenie kawy z czekoladą to mistrzostwo świata :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger