749. Maślane ciasteczka z żurawiną
Świąteczne niespodzianki i adrenalina to jest coś co chętnie bym sobie odpuściła. W zeszłym roku jeden z dużych sklepów internetowych zapewnił mi rozrywkę w postaci rozmów z infolinią i wizytę kuriera w wigilijny poranek. W tym roku za to nasza kuchnia gazowa postanowiła spłatać psikusa. Co prawda u Pisklęcia każdy posiłek przygotowywany na turystycznej butli wywoływał radość. Nawet rozłożyła śpiwór w salonie twierdząc, że jest na biwaku. U mnie tej radości było jakby nieco mniej, zastępowała ją nerwowość czy panowie z dostawą nowej kuchni zdążą na czas. Chwila strachu była, a teraz mogę...i tak planować większość ciast i słodkości to zrobienia bez pieczenia, bo jeszcze nie ogarnęłam jak działa nowy piekarnik. Od kilku dni codziennie jemy na śniadanie jakieś grzanki i zapiekanki, bo próbuję wyczuć jego moc. Przepyszne ciasteczka zrobiłam tylko dlatego, że warowałam przy szybce. W moim starym piekarniku piekłyby się z 15 minut, w tym po 8 minutach już były rumiane i gotowe. No idealny moment na testowanie i ewentualny spalony piernik. Dlatego też zdecydowanie polecam te ciasteczka. Robi się je bardzo szybko, można zaangażować nudzące się Pisklę do zwijania roladek z ciasta, a jak się nie zna własnego piekarnika to pieczenie trwa na tyle krótko, że damy radę je przypilnować.
MAŚLANE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ:
1. Z mąki, masła, cukru, żółtka i szczypty soli zagnieść elastyczne i zwarte ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki, żeby dobrze się schłodziło.
2. Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić je na 2 części. Każdą z części rozwałkować na cienki prostokąt, wyrównać nieco brzegi i rozsmarować na nim równomiernie konfiturę z żurawiny. Ciasto z żurawiną zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Ostrym nożem ukroić ok. 1 cm plastry. Tak zrobione ciasteczka układać na przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarować białkiem. Ewentualnie można posypać je cukrem kryształowym lub perłowym. Piec ok. 10 minut w 180st (ale zaglądajcie kiedy się zarumienią).
*konfiturę z żurawiny polecam zrobić samodzielnie. Jest to wybitnie proste, a przepyszne do serów, mięs i ciast. 1kg żurawiny trzeba dokładnie umyć i wypłukać, przełożyć ją do garnka z grubym dnem. Zasypać to ok. 0,5kg cukru. Całość postawić na niewielkim ogniu i co jakiś czas mieszać, aż owoce się rozpadną. Jeśli lubicie można dodać skórkę z cytryny,duże jabłko, rozmaryn lub inne ulubione ingrediencje. Jeszcze gorącą konfiturę przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Do konfitury można użyć żurawiny świeżej lub mrożone. Natomiast świeżą żurawinę i tak trzeba przemrozić przez kilka godzin w zamrażalniku.
SMACZNEGO!
Smak odbiera mi mowę :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, na pewno go wypróbuję :) A po samym gotowaniu warto zadbać o czystość kuchni stosując tylko renomowane środki czystości.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy: https://www.roem.pl/hurtownia-chemiczna
Uwielbiam maślane ciasteczka, a gdy są w połączeniu z żurawiną to już całkiem pyszności.
OdpowiedzUsuńMniam!
Zgłodniałam. Muszę namówić męża, żebyśmy zrobili. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMniam. Maślane uwielbiam, a z żurawiną jeszcze nie robiłam. ;)
OdpowiedzUsuńSmakowite ciasteczka żurawinowe. Zapiszę przepis. :)
OdpowiedzUsuńpyszne przekąski to doskonały pomysł by ugościć naszych znajomych gdy tylko wpadną z niezapowiedziana wizytą. Jeśli nie strczy nam ciasteczek warto zaopatrzyć sie w dodatkowe słodycze chociażby z Austrii. Dużo słodkości znajdziecie https://chemialux.pl/.
OdpowiedzUsuń