×

749. Maślane ciasteczka z żurawiną

świąteczne wypieki

Świąteczne niespodzianki i adrenalina to jest coś co chętnie bym sobie odpuściła. W zeszłym roku jeden z dużych sklepów internetowych zapewnił mi rozrywkę w postaci rozmów z infolinią i wizytę kuriera w wigilijny poranek. W tym roku za to nasza kuchnia gazowa postanowiła spłatać psikusa. Co prawda u Pisklęcia każdy posiłek przygotowywany na turystycznej butli wywoływał radość. Nawet rozłożyła śpiwór w salonie twierdząc, że jest na biwaku. U mnie tej radości było jakby nieco mniej, zastępowała ją nerwowość czy panowie z dostawą nowej kuchni zdążą na czas. Chwila strachu była, a teraz mogę...i tak planować większość ciast i słodkości to zrobienia bez pieczenia, bo jeszcze nie ogarnęłam jak działa nowy piekarnik. Od kilku dni codziennie jemy na śniadanie jakieś grzanki i zapiekanki, bo próbuję wyczuć jego moc. Przepyszne ciasteczka zrobiłam tylko dlatego, że warowałam przy szybce. W moim starym piekarniku piekłyby się z 15 minut, w tym po 8 minutach już były rumiane i gotowe. No idealny moment na testowanie i ewentualny spalony piernik. Dlatego też zdecydowanie polecam te ciasteczka. Robi się je bardzo szybko, można zaangażować nudzące się Pisklę do zwijania roladek z ciasta, a jak się nie zna własnego piekarnika to pieczenie trwa na tyle krótko, że damy radę je przypilnować. 

 

MAŚLANE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ:

-kostka masła (200g)
-100g cukru pudru
-300g mąki pszennej
-szczypta soli
-żółtko (białko zostanie użyte do posmarowania ciastek)
-4-5 łyżek konfitury z żurawiny*
 

1. Z mąki, masła, cukru, żółtka i szczypty soli zagnieść elastyczne i zwarte ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. 

2. Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić je na 2 części. Każdą z części rozwałkować na cienki prostokąt, wyrównać nieco brzegi i  rozsmarować na nim równomiernie konfiturę z żurawiny. Ciasto z żurawiną zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Ostrym nożem ukroić ok. 1 cm plastry. Tak zrobione ciasteczka układać na przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarować białkiem. Ewentualnie można posypać je cukrem kryształowym lub perłowym. Piec ok. 10 minut w 180st (ale zaglądajcie kiedy się zarumienią). 

 

*konfiturę z żurawiny polecam zrobić samodzielnie. Jest to  wybitnie proste, a przepyszne do serów, mięs i ciast. 1kg żurawiny trzeba dokładnie umyć i wypłukać, przełożyć ją do garnka z grubym dnem. Zasypać to ok. 0,5kg cukru. Całość postawić na niewielkim ogniu i co jakiś czas mieszać, aż owoce się rozpadną. Jeśli lubicie można dodać skórkę z cytryny,duże jabłko, rozmaryn lub inne ulubione ingrediencje. Jeszcze gorącą konfiturę przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Do konfitury można użyć żurawiny świeżej lub mrożone. Natomiast świeżą żurawinę i tak trzeba przemrozić przez kilka godzin w zamrażalniku.

SMACZNEGO!


świąteczne wypieki
świąteczne wypieki

 

2 komentarze:

  1. Super przepis, na pewno go wypróbuję :) A po samym gotowaniu warto zadbać o czystość kuchni stosując tylko renomowane środki czystości.

    Pozdrawiamy: https://www.roem.pl/hurtownia-chemiczna

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger