×

750. Rabarbar zapiekany w cieście owsianym

zapiekany rabarbar

Przetyrał nas ten rok konkretnie. Przeczołgał, wypluł i zostawił wymemłanych. Ten rok spowodował rewolucje, wymusił znalezienie na nowo swojego miejsca i nie dał za dużo czasu na żadne zajęcia dodatkowe. Trochę zajęło mi czasu złapanie za aparat i zrobienie czegokolwiek bardziej zorganizowanego. Na wielkie eksperymenty kulinarne i 10-cio daniowy obiad też myślę, że jeszcze przyjdzie czas. 

Tym bardziej, że gdy tylko zaczęliśmy wychodzić na prostą, to do spółki z konkubentem ustawiliśmy sobie ścieżkę zdrowia i rajd po lekarzach. Peselioza podstępnie się skrada. Przebadani jesteśmy od góry do dołu i już wiemy, że w zasadzie to dobrze byłoby mieć 2 lodówki i osobny etat na gotowanie dla dwóch osób całkowicie różnych obiadów. A nawet trzech obiadów, bo Luśka bardzo wyraźnie zaznacza swoje preferencje jedzeniowe i zazwyczaj nijak mają się do tego na co starszyzna ma ochotę.

Ciężko było dobrać jakiś deser idealny dla całej rodziny. Ze względu na Dzień Matki wyszło mi, że mogę nieco egoistycznie podejść do tematu i zrobić coś dobrego przede wszystkim dla siebie. Konkubent i Lusia musieli zadowolić się czymś innym i chociaż przez chwilę zapewnić mi ciszę i spokój. Zapiekany rabarbar w cieście owsiany dostarcza mi odpowiednią porcję słodkiego w ramach drugiego śniadania. I tylko konkubenta żal, bo jeszcze nie doszedł czy on ze swoją dietą to się lubią z rabarbarem czy nie. 

 

 RABARBAR ZAPIEKANY W CIEŚCIE OWSIANYM:

-3-4 łodygi rabarbaru (ok. 200g)

-2 jajka od szczęśliwych kur

-1-2 łyżki ksylitolu/erytrolu

-2 łyżki mąki owsianej razowej (ewentualnie pszennej)

-pół łyżeczki cynamonu

-łyżka płatków migdałowych

-ewentualnie lody waniliowe lub łyżka skyru do podania

 

1. Łodygi umyć i obrać. Pokroić na plasterki ok. 1-2 cm grubości, oprószyć je cynamonem i dokładnie wymieszać. Rabarbar dokładnie pokryty cynamonem przełożyć do kokilek/małych naczyń do zapiekania.

2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas mieszając dodać ksylitol, potem żółtka a na koniec mąkę owsianą. Gotowe ciasto wylać na wierzch rabarbaru, aż dokładnie go pokryje. Na wierzch ciasta rozsypać płatki migdałowe. Kokilki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190st, na około 10-15 minut, aż wierzch się zarumieni. 

Pieczony rabarbar podawać gorący z łyżką lodów waniliowych lub zimnych skyrem. 


SMACZNEGO!


 rabarbar zapiekany w cieście owsianym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger