×

747. Ciasto z gruszkami i mascarpone

ciasto z mascarpone i gruszkami

Obyś żył w ciekawych czasach- mówi stare chińskie przysłowie. Otóż ja bym jednak wolała w tych nudnych czasach pożyć. Pomimo tego, że zawsze stresuję się w poranki kiedy potykam się o głodne kocice, konkubent zostawia po sobie bajzel na blacie, a Pisklę (tak ożywione przed świtem w czasie weekendu) nagle owładnięte jest dziwną słabością i nawet założenie skarpetek trwa u niej 30 minut, to są to poranki normalne. Teraz dodatkowo dochodzi mi wewnętrzna dyskusja sama ze sobą czy to już jest ten dzień kiedy zatrzymać Pisklę w domu czy jeszcze ją puścić do przedszkola. Ja wiem, że takie dyskusje mogą być miłe, wszak zawsze to fajnie porozmawiać z kimś mądrym, ale są też stresujące. Jeśli zatrzymam w domu to będę walczyć z lepieniem kotków jedną ręką i odpisywaniem na maile drugą. Co prawda wszyscy już są przyzwyczajeni do dźwięku flecika, cymbałków (dziękujemy dobrym ludziom za te prezenty, naprawdę dziękujemy) lub krainy lodu w tle gdy do mnie dzwonią, ale moja odporność i cierpliwość ciągle jeszcze kuleje. Każdy dzień w przedszkolu jest za to loterią zdrowotną, aktualnie większą niż normalnie, można powiedzieć kumulacja nastąpiła. Fantastycznie. 

Czasem próbuję usiąść z kawą w jednej łapie i ciastem w drugiej. Próbuję zredukować negatywne myśli i na chwilę chociaż odciąć się od piętrzących się spraw do załatwienia. A czasem po prostu rano nie wyrabiam się ze zrobieniem fikuśnego śniadania. Czasem wspominam włoskie słodkie śniadania i skoro nie możemy pojechać do ukochanej Italii to chociaż zjemy coś dobrego. I właśnie z takich potrzeb zrobiłyśmy z Pisklęciem takie ciasto. Ciasto pyszne i lekko kremowe w smaku z gruszkami i mascarpone. Zjem kawałek, popiję kawę, może świat się na chwilę uspokoi. 

 

CIASTO Z GRUSZKAMI I MASCARPONE:

-250g sera mascarpone
-3 jajka
-1/2 szklanki cukru
-2,5 łyżki oliwy
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-szczypta soli
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-3-4 dojrzałe gruszki (u mnie to były 2 gruszki 'Konferencje' i 2 gruszki azjatyckie)

1. Gruszki obrać, wykroić z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę. 
 
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Cienką strużką wlać do masy jajecznej oliwę. Po wymieszaniu jajek z oliwą dodać mascaprone i przesiać do masy obie mąki, sodę i sól. Wymieszać ciasto szpatułką aż do wymieszania się dokładnie wszystkiego. Dodać gruszki i zamieszać. 

3. Ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki (używałam tortownicy o średnicy 24cm). Wyrównać lekko wierzch i wstawić je do nagrzanego do 160st piekarnika. Piec przez około 40-50 minut, aż do suchego patyczka. Zostawić ciasto jeszcze w piekarniku do wystudzenia i na koniec oprószyć wierzch cukrem pudrem. 

SMACZNEGO!

ciasto ucierane z gruszkami
 ciasto ucierane z gruszkami

7 komentarzy:

  1. To ciasto jest świetne. Bardzo lubię takie "zwykłe" ciasta, a z gruszkami to już szczególnie. Dobre, bo nie za suche:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta to ja lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie świetnie się prezentuje. Uwielbiam gruszki więc dla mnie jest idealne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne w smaku, a do tego prezentuje się na stole bardzo fajnie - na pewno nie raz jeszcze będę robiła, bo ciasto fajne, nie jest jakieś "przebajerzone" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dieta ma wpływ na odporność naszego organizmu oraz jego funkcjonowanie przez cały dzień. Jeżeli chcecie poznac kilka porad związanych ze zdrowym odżywianiem to polecam Wam stronę https://www.phamily.pl/blog/artykul/jestes-tym-co-jesz.html .

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe połączenie mascarpone i gruszek. Przepis trafia do notatnika miejmy nadzieję, że wyjdzie coś podobnego jak Tobie. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe czy by mi takie ciasto wyszło. Dużo nie piekę jestem nowicjuszką.
    Myślicie, że ten przepis jest w moim zasięgu?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger