×

746. Rustykalna tarta z dynią i kozim serem

galette z dynią i kozim serem
Wrzesień był ciężki kulinarnie dla mnie. Szykowaliśmy się do długo wyczekiwanego (i przekładanego milion razy) urlopu. Ilość rzeczy do ogarnięcia przed wyjazdem nie nastrajała do wymyślania nowych przepisów. Najczęściej więc czyściliśmy lodówkę u babci, albo też wrzucałam jakieś pewniaki do garnka i to takie pewniaki, żeby się przy nich nie narobić za bardzo. W trakcie urlopu natomiast rozleniwienie sięgnęło zenitu. Śniadania składające się z góry przepysznych warzyw i bałkańskiego kajmaku, ewentualnie z fig zerwanych w drodze na plażę. Było bosko, aczkolwiek nadal okoliczności przyrody sprawiały, że realizacja pomysłów kulinarnych przegrywała nieco z lenistwem. Powrót do rzeczywistości był nieco bolesny i nadal nieco ubolewam nad tym, że jednak nie ściemniliśmy nic o kwarantannie, kordonach wojskowych po drodze i generalnie konieczności pozostania na zawsze nad Adriatykiem.

Z nowym miesiącem trochę więcej chęci na gotowanie i eksperymentowanie w kuchni przyszło. Już nie tylko wyjadam własnej mamusi zapasy z kuchni, ale sama też bardziej skomplikowane dania zaczynam tworzyć. Zdołaliśmy się wyzwolić spod władania makaronu z sosem pomidorowym. Na przywitanie jesieni w kuchni powstała prosta i rustykalna tarta z dynią i kozim serem. Idealna na śniadanie lub jako przekąska w czasie pracy. 

 

RUSTYKALNA TARTA Z DYNIĄ I KOZIM SEREM:

KRUCHE CIASTO:
-1 szklanka +2 łyżki mąki pszennej
-100g zimnego masła
-łyżeczka soli
-ok. 100-120g serka typu philadelphia

NADZIENIE Z DYNI I KOZIEGO SERA
-ok. 500g upieczonej dyni*
-1 cebula szalotka
-1 duże kwaśne jabłko
-ok. 150-200g kremowego sera koziego
-1 jajko
-czarnuszka, wędzona papryka, gałka muszkatołowa,  ewentualnie trochę tymianku
-oliwa
 
  1. Wszystkie składniki kruchego ciasta wrzucić do misy miksera i wyrabiać, aż ciasto się połączy. Gdy będzie już elastyczne i gotowe zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. 
 
2.  Cebulę pokroić i w piórka. Zeszklić ją na odrobinie oliwy. Jabłko pokroić w słupki, a dynię w niewielką kostkę. 
 
3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. powinno być mniej-więcej okrągłe.  Posmarować je jajkiem rozbełtanym z dużą szczyptą wędzonej papryki i gałki muszkatołowej. Na wierzch ciasta nałożyć dynię, cebulę i jabłko, trzeba zostawić okr 2-3 cm wolnego od brzegu. W miarę równomiernie rozłożyć na dyni serek z koziego sera. Brzegi ciasta zawinąć do środka, żeby przytrzymywały nadzienie. Posmarować wierzch ciasta resztką rozbełtanego jajka. Całość posypać czarnuszką i wstawić jeszcze na pół godziny do lodówki (jeśli ciasto nie będzie mocno schłodzone brzegi mogą się rozkleić). 
 
4. Gdy ciasto się chłodzi rozgrzać piekarnik do 200st. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, a piekarnik dobrze rozgrzany, wstawić do niego tartę. Piec około 30 minut, aż się ładnie zarumieni. Tarta z dynią i serem kozim jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. 
 
*strategicznie jesienią piekę dynię raz na kilka dni, część zużywam od razu, część przerabiam na puree i zamrażam. 
 
SMACZNEGO!
galette z dynią i kozim serem
galette z dynią i kozim serem

 

2 komentarze:

  1. Tarty wytrawne uwielbiam, ale w wersji z dynią jeszcze nie miałam okazji spróbować. Prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie połączenia słodko-słono-aromatyczne. Właściwie to tarty pieczone bez foremki określa się francuskim pojęciem Galette ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger