×

745. Podpłomyki z pomidorami i serem burrata

pomysł na śniadanie

Jak ktoś ma takich pizzoholików w domu jak ja to ma do wyboru albo na stałe przeprowadzić się do Neapolu, albo zbankrutować na codziennej pizzy, albo jakoś sobie radzić. My sobie jakoś radzimy. przełknęłam już gorzką pigułkę z informacją, że sorry mama ale we Włoszech jadłam lepszą pizzę niż to co ty zrobiłaś. Nie walczę już z tym, że mi wybredny smakosz wyrasta. Na własnej piersi wychowany i wychuchany. Na razie porzuciłam nadzieję, że kiedyś uda mi się zaspokoić to wykwintne podniebienia, na razie znając ulubione smaki mojego dziecka wykombinowałam podpłomyki z pomidorami i burratą na śniadanie. Jakie to jest dobre i jak to się szybko robi. Te podpłomyki są idealne. 

 

PODPŁOMYKI Z POMIDORAMI I SEREM BURRATA:

PODPŁOMYKI:
-szklanka mąki
-łyżeczka soli
-łyżka oliwy 
-1/4 szklanki ciepłej wody

POMIDORY:
-2 duże, dojrzałe pomidory malinowe
-kilka czarnych oliwek
-ząbek czosnku
-sól, pieprz
-chlust oliwy
-1-2burrata (ewentualnie może być mozzarella)
-świeże listki bazylii lub rukoli do dekoracji
 
1. Przygotować podpłomyki. Do mąki dodać sól, oliwę i stopniowo dolewać wodę. Zacząć wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i nie kleić się do rąk. Ewentualnie dolać nieco wody lub podsypać mąką. Podzielić ciasto na 8-10 niewielkich porcji. Każdą porcję rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm. 
 
2. Rozgrzać dużą patelnię. Kłaść na niej po kolei przygotowane podpłomyki i piec z obu stron po kilka minut, aż pojawią się brązowe plamki. 
 
3. W międzyczasie pokroić pomidory na niewielkie cząstki, a oliwki w plasterki. Ząbek czosnku zetrzeć na tarce. Wszystko razem wymieszać, doprawić lekko solą i pieprzem i skropić oliwą. 
 
4. Piekarnik rozgrzać do 200st. Na każdym podpłomyku ułożyć trochę porwanej na kawałki burraty i pomidorów. Blaszkę z podpłomykami włożyć na 2 minuty do piekarnika, żeby tylko ser nieco się rozpuścił. Po wyjęciu z piekarnika podpłomyki udekorować świeżymi listkami bazylii lub rukoli i zjadać do razu. 

SMACZNEGO!
 
pomysł na śniadanie

 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger