×

659. Świąteczne ciasto czekoladowe z makiem i marcepanem

 Podobno najbardziej biegłe w sztuce wychowywania dzieci, są osoby bezdzietne. Ja też, zanim nie pojawiła się Luśka, miałam bardzo dużo mądrości do powiedzenia na ten temat. Po porodzie większość tych prawd objawionych została mocno zweryfikowana, a ja i tak mogę się cieszyć i składać ofiarę wszystkim pradawnym bogom, że trafiło mi się dziecię pyskate acz łaskawe, szczególnie w pierwszych miesiącach życia. 
Co do spożywania przez Luśkę słodyczy też miałam swoje zdanie. Niestety moje marzenia o pojeniu jej tylko źródlaną wodą wprost z potoku gdzie ochłody zażywają też magiczne jednorożce a wróżki latają dookoła i karmieniu  jej ekologiczną kaszą jaglaną zmieszaną z jarmużem z własnej grządki, mogę sobie na półkę odłożyć. Dziecię moje gdy poznało smak czekolady i zobaczyło jaja z siurpryzą, jest w stanie sprzedać matkę i jeszcze babkę dorzucić byle tylko dostać smakołyk. Kalendarz adwentowy, który miał jej starczyć na prawie cały miesiąc, i który obiecywała zjeść stopniowo, też jakimś cudem nawet 2 dni nie przetrwał. Jedyne co mogę zrobić w tej sytuacji to piec takie super-ekstra-mniam i pycha ciasta, żeby zatkało się to moje pisklę domowymi wypiekami i nie sięgało po sklepowe ulepki. 
Więc zaganiam to moje pisklę do roboty i turlamy razem kulki marcepana, żeby powstało najpyszniejsze ciasto na świecie. Można nim spowodować zachwyt u teściowej również. Moi mili, do piekarników zapraszam, bo mam cudny przepis na świąteczne ciasto czekoladowe z makiem i marcepanem (albo po świętach można przetopić w nim te wszystkie nadgryzione mikołaje z czekolady). 

ŚWIĄTECZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z MAKIEM I MARCEPANEM:
--2 tabliczki (200g) czekolady gorzkiej
-2 jajka
-pół kostki (100g) masła
-ok. 1/3 szklanki cukru (lub ksylitolu)
-1-2 łyżki kakao
-1/2 szklanki mąki pszennej
-szczypta soli 
-1/2 szklanki maku
-duży chlust rumu
-ok. 150g marcepanu
-garść płatków migdałowych 

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Gdy już będą rozpuszczone na gładką masę odstawić na chwilę do przestygnięcia. Następnie zmiksować czekoladę z cukrem, nie przerywając mieszania dodawać pojedynczo jajka, a na koniec przesianą mąkę z kakao, makiem i solą. Dolać rum. Ciasto przelać do przygotowanej foremki (używałam takiej o wymiarach ok. 20x25cm).

2. Z marcepanu zrobić kuleczki wielkości mniej-więcej orzecha laskowego. Ułożyć je równomiernie w cieście czekoladowym. 

3. Wierzch ciasta posypać równomiernie płatkami migdałowymi. Piec w temp. 170st. przez około 20 minut. Gdy nieco ostygnie jest już gotowe. 

SMACZNEGO!


2 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger