×

656. Kruche, maślane ciasteczka z cynamonem

Jeszcze niedawno się bulwersowałam, na wcześniej rozpoczynający się sezon świąteczny. Święte oburzenie mnie przepełniało i para z uszu leciała. No jakże to tak, ledwo znicze ze sklepów zniknęły a tu już Mikołaj z ferajną się panoszy. Tymczasem sama ostatnio zaszalałam. Z obłędem w oczach i diabolicznym chichotem cisnącym się na usta, a także wyrazem triumfu wypisanym na facjacie, zrobiłam pierwsze świąteczne zakupy. Niestety nie był to prezent dla teściowej, ani nawet dla mamuni. Oczywiście jak to matki-wariatki mają, wyszłam kupić sobie szampon i jakieś mazidła do odgruzowania oblicza, a wróciłam z zestawem podarków dla pisklaka. Za pierwszymi prezentami już lecą kolejne. Już ręce świerzbią, a konto aż kipi niecierpliwością by się zaraz do cna opróżnić. Jednym słowem jest szansa, że pierwszy raz od pradawnych dziejów nie będę szukać prezentów na ostatni moment.....ale za konkubenta to już nie ręczę. On to chyba lubi taką adrenalinę i wigilijne poranne zaklęcia rzucane na tłum w centrum handlowym. 
Skoro już są prezenty, skoro już święta powoli wyglądają zza rogu to i kubki świąteczne zostały wyciągnięte. I wszelkie reniferki i bombeczki wychynęły z szuflad. No i oczywiście puszki na ciastka napełniam cynamonowymi ciasteczkami. Teraz tylko czekać aż ten Mikołaj w końcu przyjdzie...w końcu mamy ciastka. 

KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA Z CYNAMONEM:
KRUCHE CIASTO:
-150g zimnego masła
-0,5 szklanki cukru pudru
-skórka otarta z pomarańczy
-1 jajko
-2 szklanki mąki
-szczypta soli


CYNAMONOWE NADZIENIE:
-ok. 50g miękkiego masła
-2-3 łyżki miodu
-1 czubata łyżka cukru pudru
-1 łyżka cynamonu
-szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
-szczypta soli
-1 łyżka mąki pszennej

1. Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, powinno być lekko klejące. Zbić je w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.

2. W czasie gdy ciasto się chłodzi przygotować nadzienie z cynamonu. Masło utrzeć na gładką masę z cukrem i miodem. Nie przerywając miksowania dodać cynamon, gałkę, sól oraz mąkę.

3. Kruche ciasto delikatnie posypać mąką i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm. Posmarować go równomiernie nadzieniem cynamonowym, zostawiając tylko ok. 2cm pasek wolnego ciasta wzdłuż jednego z dłuższych boków. Zwinąć ciasto w zgrabną roladę wzdłuż długiego brzegu, tak żeby ten wolny brzeg bez nadzienia zamykał-zalepiał całość. Tak przygotowaną roladę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

4. Mocno schłodzoną roladę z cynamonem pokroić w cienkie plastry ok. 0,5cm grubości. Ułożyć w niewielkiej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170st, przez około 10 minut, aż się lekko zarumienią. Studzić na kratce, a potem schować do szczelnego pojemnika.

SMACZNEGO


6 komentarzy:

  1. Mniam! Wyglądają fantastycznie i tak aromatycznie. Mogę sobie tylko wyobrażać, jaki zapach unosi się w powietrzu podczas ich pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, zapach przy pieczeniu jest genialny...aż trudno cierpliwie czekać aż się upieką i potem chociaż odrobinę przestygną :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Maślano-cynamonowy aromat w powiwtrzu i od razu buzia się cieszy

      Usuń
  3. Moje ulubione zestawienie! OMOMOM! :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger