×

605. Ciasto z rabarbarem, wodą różaną i migdałami


Jedną z zalet "siedzenia" w domu i pracy w trybie nienormowanego czasu pracy, była możliwość wygospodarowania  sobie czasu na regularne pieczenie ciast i ciasteczek. Do niedawna zapach cynamonu, wanilii i czekolady regularnie co 2-3 dni rozchodził się w całym domu. Babeczki, tarty i ciasta dosłownie wyfruwały z mojego piekarnika, a tworzyłam tego tyle, że w sumie dobrze że rodzina ma duży apetyt. Jednym słowem ja miałam szansę się wyżyć cukierniczo, a rodzinie dupki rosły. 
Ostatnio natomiast szeroko rozumiana kariera zawodowa nabrała tempa. Z domu wychodzimy rano, wracamy o takiej porze że nasze kocice chodzą z wiecznym fochem, bo są zaniedbane wychowawczo. Czas na pieczenie się niestety dramatycznie skurczył. Co sobie zaplanuje wieczorne działania w kuchni, to zazwyczaj przytnę komara gdy usypiam Lucy. A że człowiek już posunięty nieźle w latach, to rezygnuję już z całonocnych działań kuchennych, bo zarwana nocka odciska się zbyt bolesnym piętnem na mojej egzystencji dnia następnego. 
Jednym słowem gdy już znalazłam w tygodniowym grafiku, pół godziny czasu na pieczenie, to było święto. Szybko naszykowałam wszystkie potrzebne składniki na ciasto z rabarbarem, wodą różaną i migdałami. Pachniało bosko, tak jak lubię najbardziej. Słodki aromat wypełnił całe mieszkanie, a moje łasuchy zacierały ręce. Ciasto nie zdążyło nawet porządnie ostygnąć, a już go prawie nie było. Znaczy się chyba jednak częściej muszę znajdować czas na coś słodkiego, bo widać wyraźny zanik domowych wypieków we krwi. 

 CIASTO Z RABARBAREM, WODĄ RÓŻANĄ I MIGDAŁAMI:
(podane proporcje są przewidziane na szeroką keksówkę-wymiary ok. 30x15cm)
-4-5 łodyg rabarbaru
-2/3 szklanki cukru trzcinowego
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
-3/4 kostki miękkiego masła (ok. 170g)
-2 jajka
-3-4 łyżki wody różanej
-pół szklanki jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-garść płatków migdałowych+ trochę cukru pudru

1. Rabarbar umyć dokładnie, okroić końcówki i pokroić w kawałki o szerokości foremki. Każdy kawałek rabarbaru przekroić jeszcze wzdłuż na pół. Rabarbar oprószyć cukrem i polać 2 łyżkami wody różanej. Odstawić na chwilę na bok, aż rabarbar puści nieco soku.

2. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać pojedynczo jajka. Następnie jogurty wymieszany z pozostałą wodą różaną, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 

3. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej foremki. Na wierzchu układać ściśle obok siebie kawałki rabarbaru, skórką do góry. Gdy rabarbar będzie ułożony polać ciasto pozostałym syropem cukrowo-różanym który pozostał w misce po rabarbarze. Na samym wierzchu ciasta rozsypać równomiernie płatki migdałowe. Całość oprószyć cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasto z rabarbarem i wodą różaną wstawić do rozgrzanego do 170st piekarnika na około 40-50 minut (aż się zarumieni, a patyczek włożony w środek będzie suchy. 
Gdy nieco przestygnie już jest gotowe do jedzenia. 

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Ale apetycznie to wygląda, moja babcia robiła pyszne ciasto rabarbarowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wodę różana! Takiego przepisu jeszcze nie próbowałam ale wyglada przepysznie. Straszana pokusa! ��

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger