×

603. Tarta czekoladowa z kozim serem

Czekolada mnie uspokaja. Odkryłam to już dawno temu i wcale nie chodzi o zajadanie smutków. Czasem przychodzi taki moment, gdy ciśnienie rośnie niebotycznie, w oczach zamiast wesołych iskierek czai się chęć mordu, a przez umysł po raz pierwszy w życiu przemyka myśl że może by zająć ręce papierosem bo inaczej jeszcze złapię nóż i dojdzie do czynów zabronionych. A chwilę później przychodzi otrzeźwienie. W końcu kilka lat już przeżyłam, ustaliłam już sobie priorytety i wiem, że czasem wkurzam się o duperele. Walczę z tym jak mogę, bo są rzeczy na które naprawdę nie warto tracić nerwów. I wtedy właśnie przydaje się mieć pod ręką filiżankę ulubionej kawy i kawałek tarty czekoladowej. A jak jeszcze w tej tarcie jest ukryta niespodzianka w postaci lekko słonawego koziego sera, to już w ogóle jest bajka. Może się wszystko wokół walić i palić, bylem tylko miała swoje małe przyjemności...i oczywiście małego huragana w zasięgu wzroku. 
Maci misiaczki przepis na tartę co koi nerwy. 

TARTA CZEKOLADOWA Z KOZIM SEREM:
CIASTO:
-pół kostki zimnego masła
-1 żółtko
-1 szklanka mąki pszennej (u mnie było pół na pół tortowa i razowa)
-1/3 szklanki cukru trzcinowego
-1 czubata łyżka kakao
-szczypta soli


NADZIENIE CZEKOLADOWE:
-150g gorzkiej czekolady (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta można dać 100g gorzkiej i 50 g mlecznej)
-ok. 150-200g koziego sera (rolada)
-200ml śmietanki 36%
-1 jajko

1. Ze wszystkich podanych składników zagnieść szybko ciasto. Powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Wykleić nim przygotowaną foremkę do tarty i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie kruchy spód włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15 minut. Najlepiej obciążyć ciasto grochem przed pieczeniem (na ciasto wykładamy papier do pieczenia na to suchy groch).

2. Czekoladę połamać na małe kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy będzie już gotowa delikatnie ją przestudzić. Następnie trzeba wymieszać dokładnie czekoladę z jajkiem i śmietanką.

3. Na podpieczony kruchy spód rozłożyć w miarę równomiernie pokruszony kozi ser. Na ser wylać masę czekoladową i wstawić tartę do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 20-25 minut, aż masa zgęstnieje. Gdy nasza tarta czekoladowa nieco ostygnie jest już gotowa do jedzenia.

SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. Tartę od czasu do czasu lubię, ale kozi ser musiałabym zastąpić czymś innym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj....ale tutaj właśnie chodzi o połączenie czekolady z kozim serem. Nie ma sensu szukać zamienników. Jeśli nie lubisz koziego sera to zostaje sama tarta czekoladowa :)

      Usuń
  2. Wychowałyśmy się na kozim serze i wręcz go kochamy ale nigdy nie używałyśmy go do ciast <3 Fantastyczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też zazwyczaj kozi ser bardziej na wytrawnie spożywałam, ale z czekoladą pasują do siebie idealnie :)

      Usuń
  3. Hm, zaintrygowało mnie to połączenie - czekolady z kozim serem. A ponieważ jestem fanką jednego i drugiego - sprawdzę jak smakują w parze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu :)

      Usuń
  4. Właśnie szukałem czegoś słodkiego na weekend. Spróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jak i jak....udało się zrobić taką tartę?

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger