×

604. Pierogi z wędzony twarogiem, ricottą i pesto z liści rzodkiewek

Nie doczekam się chyba momentu, gdy mój konkubent ogarnie choć odrobinę zagadnienia ogrodnicze. Pogodziłam się już z tym, że wszelkie trudniejsze zagadnienia kulinarno/ogrodnicze muszę poprzedzić dłuższym wykładem. Chociaż czasem jeszcze są momenty gdy Miśkosław jest mnie w stanie zaskoczyć. Ostatnio wykosił konkurencję twierdząc, że nowalijki to nazwa odmiany jabłoni. Gapcio mój. No cóż, jakbym chciała sadownika to bym miała. A żem wybrała takiego Misia. Znaczy czas przestać się dziwić. 
A na fali śmieszków-heheszków z tej nowej odmiany jabłoni, ulepiłam całą górę pysznych pierogów z wędzonym twarogiem i serem ricotta, które podałam z dodatkiem pesto z liści rzodkiewek. Pyszności. Spróbujcie sami....takich nowalijek :) 

PIEROGI Z WĘDZONYM TWAROGIEM, RICOTTĄ I PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK:
CIASTO:
-ok. 700-800g mąki pszennej (+dodatkowa do podsypania stolnicy, u mnie była pół na pół tortowa i razowa)
-ok. 100g mąki pszennej razowej
-1,5szklanki gorącej wody
-pół szklanki oleju rzepakowego
-duża szczypta soli

FARSZ:
-250g sera ricotta
-250g wędzonego twarogu
-2-3 łyżki startego parmezanu
-1 duża czerwona cebula
-2-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz 
-kilka młodych liści rzodkiewki

PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK:
-garść młodych liści rzodkiewek
-ok. 1-2 łyżki pestek słonecznika
-duży chlust oliwy
-1-2 łyżki startego parmezanu
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz 
1. Przygotować pesto. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Następnie wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze (lub tradycyjnie utrzeć w moździerzu). Jeśli uważacie, że konsystencja pesto jest zbyt gęsta można dolać trochę zimnej wody.

2. Przygotować ciasto na pierogi. Do misy miksera lub na stolnicę wysypać większość mąki. Dolać olej, dosypać sól i zacząć wyrabiać. Powoli dolewać gorącą wodę (najlepiej użyć świeżo zagotowanej wody która 3-4 minuty stała i stygła) cały czas wyrabiając. Gdy ciasto będzie już elastyczne odstawić je na 10-15 minut, żeby ciasto odpoczęło.

3. Farsz na pierogi zacząć szykować od upieczenia cebuli i czosnku. Oba warzywa obrać ze skórki, zawinąć razem w folię aluminiową i upiec w 170st, przez około 15 minut. Gdy nieco przestygną posiekać je drobno. Posiekać również liście rzodkiewki. Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Ciasto partiami rozwałkować na cienki (3-4mm) placek. Szklanką lub inną foremką wycinać krążki. Na każdy krążek nakładać odrobinę farszu, zlepić brzegi i jeśli umiemy uformować zgrabną falbankę :) Gotowe pierogi wrzucać do garnka z mocno osolonym wrzątkiem. Gdy wrzucimy trzeba delikatnie zamieszać i poczekać aż pierogi wypłyną.

Pierogi z wędzonym twarogiem i ricotta najlepiej smakują od razu po wyjęciu z wody, lub odsmażane na maśle klarowanym. Najlepiej podać je posypane uprażonym słonecznikiem, z dodatkiem pesto z liści rzodkiewek. 

SMACZNEGO!

12 komentarzy:

  1. Takich pyszności jeszcze nie próbowałam. Mam dziś chwilkę, więc może ugotuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jak....robiłaś takie pierogi? jak smakowały?

      Usuń
  2. Wow !;) wygląda niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. też je kocham....i z tej miłości nauczyłam się je lepić :D

      Usuń
  4. jeszcze nie miałam okazji probować wędzonego twarogu, a pierogi uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja mama ostatnio kupiła trochę takiego twarogu, ale stwierdziła że to nie do konca jej smak. Ja jak tylko spróbowałam to się zakochałam. Uwielbiam go :)

      Usuń
  5. Robiłam ostatnio pesto z liści rzodkiewek i bardzo mi przypadło do gustu :) Jako dodatek do tych pierogów to może być świetne połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. było...skromnie powiem, że to świetny pomysł na obiad :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger