×

541. Rozgrzewająca zupa warzywna z jarmużem i cieciorką

Niechaj pierwszy łyżką rzuci ten, kto nie miał epizodów gdy przez cały dzień jadł rozsądnie, a wieczorem rzucał się jak szczerbaty na suchary na wszystko co zbyt szybko nie uciekało. Ja swoją łychę mocno dzierżę w dłoni. Notorycznie zdarza mi się, że przez cały dzień tak subtelnie, lekko, jak ptaszyna coś skubię. Tu sałatkę, tam delikatny omlecik, jeszcze garstkę owoców. No bo przecież dama nie rzuca się na żarcie tylko tak małymi kęskami sobie kąsa. I nagle, gdy Lucy już uśnie, w matkę zło wstępuje. Wszystko co jest w zasięgu ręki, najlepiej jak najbardziej kaloryczne i niezdrowe, jest zagrożone. Zupki chińskie, burgery z McDonalda, kolejne tabliczki czekolady. Ludzie kochani, toć i kebaba się zdarzy wchłonąć, byle by tylko ktoś po niego poszedł. No więc walczę ja w nierównej walce. Ugotowałam sobie gar zupy, pysznej, zdrowej, rozgrzewającej. Mnóstwo warzyw tam nawrzucałam, jeszcze więcej aromatycznych przypraw. I teraz liczę, że taka zacna zupa uratuje mnie przed nocnym podżeraniem. 

ZUPA WARZYWNA Z JARMUŻEM I CIECIORKĄ:
(proporcje przewidziane na garnek o pojemności ok. 4l, wszelkie modyfikacje dopasowujące zupę do własnego gustu jak najbardziej wskazane)
 -2 garści jarmużu (ok. 100g)
-szklanka ugotowanej cieciorki
-2 duże dojrzałe pomidory malinowe
-1 papryka
-1 duża cebula
-3-4 ząbki czosnku
-3 łyżki kaszy pęczak
-oliwa, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski, papryka wędzona, cynamon, kurkuma
-ok. 3 l bulionu (wegetarianie niech użyją bulionu warzywnego)

1. Na patelni rozgrzać spory chlust oliwy. Zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a na koniec pomidory. Gdy pomidory się nieco rozpadną zdjąć patelnię z ognia.

2. Podgrzać bulion. Do gorącego wywaru dodać kilka sztuk ziela angielskiego i listków laurowych. Wsypać cieciorkę, kaszę pęczak oraz podsmażone warzywa. Doprawić hojnie kminem rzymskim, wędzoną papryką oraz kurkumą, dodać również nieco soli i pieprzu. Gotować całość przez około 30 minut.

3. Pod koniec gotowania dodać posiekany na drobno jarmuż. Po około 5-10 minutach zdjąć garnek z zupą z ognia. Gorącą zupę rozlewać do talerzy lub miseczek. Do każdej porcji można dodać trochę startego parmezanu.

SMACZNEGO!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger