×

523. Gofry belgijskie


Jestem zdania i ciągle to powtarzam, że śniadanie musi być duże i pyszne. I na śniadanie można pozwolić sobie na przeróżne grzeszki, zdążymy to spalić w ciągu dnia. Biorąc pod uwagę szerokość moich bioder i szybujący aż po niebo wskaźnik BMI, może nie jestem ekspertem od dietetyki. Ale za to jestem ekspertem od miłych rodzinnych śniadań. Bo o to chyba w życiu chodzi, żeby było miło, dobrze i przyjemnie, a nie rygorystycznie, chudo i z przymusem bicia rekordów w maratonie. 
Na takie leniwe śniadanie z dzieckiem u boku lub też z lubym proponuję wam coś słodkiego. Pyszne, puchate w środku i chrupiące na zewnątrz gofry belgijskie. Jest słodko i to bardzo. Pierdylion kalorii, trochę tłuszczyku i jeszcze straszliwy gluten z takim gofrem skonsumujemy, ale za to jakie to smaczne kalorie. Jeszcze dodajcie do tego truskawki, maliny albo to co akurat tam na krzaku dojrzeje i jest miodzio. Matka Polka tak się rozpływa, że już nie myśli o zatkanym kranie, brudnych oknach i dwóch szalonych kotkach tratujących wszystko na swojej drodze. I nawet telefon jakby rzadziej dzwoni gdy się takie gofry je. Takie śniadanie mogłoby trwać cały dzień. 

GOFRY BELGIJSKIE:
(proporcje na ok. 8-10 gofrów, taka ilość spokojnie zaspokoi 3 osoby)
-pół kostki roztopionego i ostudzonego masła
-2 nieduże jajka
-1 szklanka mąki pszennej
- esencja waniliowa
-1/3 szklanki ciepłego mleka
-15-20g świeżych drożdży
-pół szklanki cukru 

1. W ciepłym (ale nie gorącym mleku) rozpuścić łyżeczkę cukru. Dodać do niego pokruszone drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut. 

2. Wymieszać ze sobą masło, jajka, zaczyn drożdżowy i wanilię. Dodać jeszcze przesianą mąkę i całość dobrze zamieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. 

3. Po ok. 30-50 minutach dodać do ciasta na gofry, cukier i  dobrze wymieszać.Tak przygotowane ciasto kłaść małymi porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Piec przez kilka minut, aż z obu stron będą rumiane. 
Gofry świetnie smakują ze świeżymi owocami, jogurtem naturalnym lub lodami. 

*oryginalne gofry belgijskie wyrabiane są z cukrem perłowym. U nas ten rodzaj cukru nie jest dostępny w każdym sklepie, ale znakomicie można go zastąpić cukrem kryształem

SMACZNEGO

Cukier z głową

8 komentarzy:

  1. Oj tak, takim gofrom nie można się oprzeć... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Im nie trzeba się wcale opierać,trzeba robić :)

      Usuń
  2. Fajna sprawa z tymi goframi chociaż trochę zmodyfikowałabym skład :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co byś w nim zmieniła? Ja już parę przepisów na gofry próbowałam i ten najbardZiej przypadł do gustu domownikom.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. To trzeba już zacząć rozgrzewać gofrownicę i wypróbować przepis 😊

      Usuń
  4. Oj tak jutro zrobie na śniadanie ! <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger