416. Sałatka grecka
Swego czasu sałatka grecka królowa na polskich stołach. Zasypana toną sałaty (najlepiej lodowej) była lekkim powiewem wielkiego świata i kuchni śródziemnomorskiej. Z swoich wypraw na Bałkany pamiętam jednak, że w naturze wyglądała nieco inaczej niż można było zobaczyć u cioci na imieninach. Ostatnio nieco już zapomniana przeze mnie, wróciła do łask gdy przeglądałam instagramowe konto Liski z White Plate. Tak nagle zatęskniłam za takimi prostymi składnikami, że aż zrobiłam jedną michę, a potem drugą i trzecią. Dlatego też poniżej macie mój pomysł na sałatkę grecką.
SAŁATKA GRECKA:
-2 średniej wielkości pomidory
-1 ogórek
-1 czerwona cebula
-garść czarnych oliwek
-nieco sera typu feta
-porządny chlust dobrej oliwy
-trochę świeżo zmielonego pieprzu
Pomidory i ogórka dokładnie myjemy. Kroimy w niewielkie cząstki. Cebulę kroimy w piórka, a oliwki na połówki. Ser kruszymy na małe cząstki. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, skropić oliwą i wymieszać.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz