×

246. Malinowa tarta na cieście francuskim z migdałami

Gotować i piec lubię przeogromnie i często robię pewne rzeczy od podstaw, ale mimo wszystko jestem zwolennikiem ułatwiania sobie życia. Nie lubię gotowych dań, ani kupnych ciast tym bardziej nie lubię, ale jest coś czego sama nigdy nie robiłam...gotowe ciasto francuskie. Jestem jego wielką fanką i praktycznie zawsze jest w lodówce co najmniej jedno opakowanie. Przepis na ciasto francuskie jest jak dla mnie jakąś czarną magią i generalnie przedstawia jakąś straszną ilość czasu, którą trzeba poświęcić na zrobienie niewielkiego kawałka ciasta. W tym konkretnym przypadku się poddaję i wolę wydać kilka złotych na gotowca. A ciasto francuskie jak wiadomo pasuje i do słodkich i do wytrawnych wypieków. Dlatego też po telefonie brata....przyjeżdżaj na planszówki, tylko weź ze sobą coś słodkiego i jakąś popitkę"...wybór padł na tartę z ciasta francuskiego z jakimiś słodkimi dodatkami. Słodkie dodatki to były świeże maliny, płatki  migdałów i jeszcze ser ricotta doprawiony wanilią i cynamonem. Pyszne, a można zrobić praktycznie w kilka minut :)

MALINOWA TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM I MIGDAŁAMI:
-opakowanie ciasta francuskiego
-garść lub dwie świeżych  malin
-250g sera ricotta
-garść płatków migdałów
-szczypta cynamonu
-chlust esencji waniliowej
-łyżka cukru trzcinowego

1. Ciasto francuskie rozwinąć, odciąć od niego "ramkę" o szerokości 1cm z każdego boku. Ramkę przykleić dokładnie do ciasta. Jajko rozdzielić na białko i żółtko. Białkiem dokładnie posmarować całe ciasto i wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 220st na około 10 minut. 

2. Ricottę wymieszać dokładnie z żółkiem, cynamonem, wanilią i cukrem. Rozsmarować ją równomiernie na podpieczonym cieście. Na serek wysypać maliny, a na maliny płatki migdałowe. Całość z powrotem wsadzić do piekarnika na kolejne 5-10 minut, aż boki się zarumienią....i już gotowe :)

SMACZNEGO!



3 komentarze:

  1. Bardzo smacznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i bardzo smaczna była...szkoda tylko że szybko się skończyła :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentuje ta tarta! :)
    Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger