×

252. Pizza na chlebku pita w wersji prawie dietetycznej

Co zrobić, żeby zjeść ciastko i mieć ciastko. A innymi słowy jak to zrobić, żeby zjeść pizzę (na którą miałam wielką ochotę) i jednocześnie nie paść z przejedzenia. Do tej pory gdy miałam ochotę na coś w tym rodzaju, to po prostu robiłam dużą pizzę naładowaną dodatkami, ja zjadałam jeden kawałek, a resztę pochłaniał Miś. Miśkosław jednak wyjechał, a mi się po pierwsze nie chce zagniatać ciasta, a po drugie gdybym zjadła naszą zwyczajową porcję to chyba bym potem zaległa na tydzień nieruchomo, jak wąż, żeby wszystko strawić. Więc po raz kolejny z mojego lenistwa i chęci zachowania jako-takiej sylwetki powstało coś dobrego. Tym razem była to pizza na chlebku pita, z szynką parmeńską i rukolą. Chlebek zakupiłam w wersji rozmarowej małej, a po dodaniu własnej roboty sos pomidorowego i pozostałych aromatycznych dodatków powstała pizza, która była idealna na sycące śniadanie....ewentulnie kolację (bo chlebków kupiłam kilka sztuk :) ).

PIZZA NA CHLEBKU PITA:
-chlebek pita
-kilka łyżek sosu pomidorowego
-2-3 plasterki szynki parmeńskiej
-garść zielonych oliwek
-kilka-kilkanaście liści rukoli
-ewentualnie jakieś inne ulubione dodatki

Chlebek posmarować obficie i równomiernie sosem pomidorowym*. Ułożyć na nim porwaną na mniejsze kawałki szynki parmeńską oraz pokrojone w plasterki oliwki. Tak przygotowaną pizzę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170st na około 10 minut. Po tym czasie wyjąć pizzę z piekarnika i posypać listkami rukoli...i już :)

*mój sos pomidorowy powstał z 3 średniej wielkości pomidorów, obranych ze skórki i podsmażonych razem z małą posiekaną cebulką, ząbkiem czosnku, odrobiną oliwy, dużą ilośćią oregano i szczyptą cynamonu.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger