×

242. Razowe pancakes z truskawkami

Póki jeszcze są truskawki trzeba korzystać. Z tego właśnie powodu od jakiegoś czasu na śniadanie, obiad i kolację wsuwam je aż się uszy trzęsą. Tym razem wyszły razowe pancakes z truskawkami (w zasadzie pierwotnie miały być bliny ale nigdzie nie mogłam dostać mąki gryczanej). Same w sobie robiłam całkiem bez cukru, ale jako dodatek był miód prosto z Rumunii z orzechami włoskimi w środku. Postał chwilkę (prawie rok) na półce, aż w końcu doczekał się dania wartego otwarcia słoiczka :)

 RAZOWE PANCAKES Z TRUSKAWKAMI
-szklanka mąki (3/4 razowej żytniej i 1/4 pszennej)
-1 jajko
-50g masła
-3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-duża szczypta cynamonu
-trochę ekstraktu waniliowego
-szczypta soli
-garść truskawek


1.Masło rozpuścić w rondelku. Obie mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, jogurt, przyprawy i rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Umyte truskawki pokroić w dosyć duże plasterki lub przekrawać na połówki. Delikatnie wmieszać je do ciasta na placuszki. Na rozgrzanej patelni, bez użycia dodatkowego tłuszczu, smażyć placuszki na rumiany kolor z obu stron. Podawać od razu gdy są jeszcze ciepłe.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger