×

117. Bardzo czekoladowe brownie z wiśniami

Coś się lato dziś popsuło, więc jakoś trzeba zaopatrzyć organizm w endorfiny. Wieczorem nastąpiła szybka akcja pieczenia i na rano było gotowe pyszne czekoladowo-wiśniowe śniadanko, do tego kubas kawy i można zacząć jakoś funkcjonować. Brownie wyszło tak jak trzeba, wilgotne, ciągnące się w środku i z chrupiącą skorupką na wierzchu, a do tego z kwaskowatymi wiśniami przełamującymi słodycz czekolady....LODZIO-MIODZIO :)

BROWNIE WIŚNIOWE:
-200g gorzkiej czekolady
-100g cukru
-100g przesianej mąki pszennej
-125g masła (masła! nie margaryny, bo  margaryną wychodzi ciasto puszyste, a nie takie ciężkie jak trzeba)
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-duży chlust rumu
-szczypta soli
-garść  wiśni


1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W międzyczasie miękkie masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Następnie, nie przerywając miksowania, dolać roztopioną czekoladę, jajka i rum, a gdy wszystko będzie już dokładnie wymieszane dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli (sól podbija smak czekolady, jest wtedy jeszcze bardziej intensywny). 

2. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej wcześniej blaszki (u mnie to była taka mała blaszka ok. 30x30cm) i rozsypać na nim równomiernie wydrylowane wiśnie. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170st, przez około 30 minut. Wierzch gotowego ciasta można posypać kakao, ale i bez tego jest pyszne :)

SMACZNEGO!



6 komentarzy:

  1. pycha dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, że smakowało :)
      polecam się na przyszłość

      Usuń
  2. Kocham czekoladowe ciasta! Dzis zrobilam z tego przepisu,wlasnie sie piecze! Ciekawe jak wyjdzie? Wyglada OBŁĘDNIE!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. napisz koniecznie jak wyszło...mam nadzieję, że będzie smakowało
      pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Daje znać,że tak jak wygląda obłędnie-TAK TEŻ SMAKUJE!!! Rozkosz dla podniebienia! Cudowny przepis! Cudne ciacho! Polecam bardzo mocno! Dziękuje za inspiracje!

      Usuń
    3. Takie słowa to miód na moje cukiernicze serce :)
      cieszę się że smakowało :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger