×

7.Babka czekoladowo-pomarańczowa

ciasto czekoladowe
Połączenie czekolady i pomarańczy jest cudne. Przekonałam się o tym kilka lat temu pracując w jednej z sieci kawiarni gdzie do każdej kawy dodawaliśmy upominek-czekoladkę łączącą gorzką czekoladę i skórkę pomarańczową. Wtedy właśnie pokochałam wszystkie tego typu słodkości.
Nie przepadam za "suchymi" ciastami, ale ta babka jest nie tyko bardzo aromatyczna, ale też pysznie miękka i wilgotna w środku, a na zewnątrz ma chrupiącą skorupkę. Jedyna  jej wada to rozmiar-niestety za szybko się kończy:)


BABKA CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWA
-150g jogurtu naturalnego lub waniliowego
-1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-torebka cukru waniliowego
-1 duża pomarańcza
-50g miękkiego masła
-150g cukru
-1 jajko +1 białko
-125g mąki
-1 kopiasta łyżka kakao
-opakowanie proszku do pieczenia
-szczypta soli


1. Jogurt wymieszać z kawą, cukrem waniliowym i szczyptą soli (gdyby całość była zbyt gęsta można kapnąć odrobinę wody).

2. Pomarańczę dokładnie wyszorować i zetrzeć z niej skórkę.  Masło utrzeć z cukrem i skórką pomarańczową na jednolitą masę. Dodać do niego jajko i białko, a następnie dosypywać powoli mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać kawowy jogurt i wszystko dokładnie wymieszać.

3. Posmarowaną masłem foremkę do pieczenia babki wypełnić ciastem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 30 minut.
Po wyjęciu i ostudzeniu proponuję ją polukrować lub polać polewą czekoladową.
Ja zrobiłam lukier z cukru pudru, kakao i likieru pomarańczowego cointreau, a następnie posypałam polukrowaną babką skórką z jeszcze jednej pomarańczy :)

SMACZNEGO


ciasto czekoladowe



9 komentarzy:

  1. Przepadam za polaczeniem czekolady i pomaranczy.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasto to cos dla mnie. Zapisuje przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo za miłe słowa:) i zachęcam do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka piękna wilgotna i apetyczna babeczka!!!!!!!Ja chcę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomarańcza i czekolada? Boskie połączenie :) Twoje ciasto musiało smakować wspaniale, i jak ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! Boskie połączenie. Mogę kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ze wszystkimi pysznymi ciastami tak jest - kończą się za szybko... Co może jednak nie jest wadą - zależy, jak spojrzeć ;)
    A pomarańczowo-czekoladowe smaki też uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger